ГЕНЕРАЛ Миломир Савчић, ратни командант заштитног пука Главног штаба ВРС, против кога је, последњег дана прошле године, Тужилаштво БиХ подигло оптужницу за наводно помагање у геноциду, каже за „Новости“ да „овако нешто нико ко иоле држи до правде, права и морала, није могао ни да претпостави“.

Савчић истиће да је чак благо рећи да је оптужница, која није потврђена у Суду БиХ, „на стакленим ногама, већ ни на чему заснована“.

- Не само да, у то време, нисам био на том простору, већ се тамо није догодио никакав злочин, посебно не геноцид, већ је поступање било ко свим важећим конвенцијма о законима и обичајима ратовања –каже генерал Савчић, који је председник Борачке организације Републике Српске.- Опште је познато и другим странама у рату моје и витешко држање, не само моје, већ и мојих потчињених. Ми смо били део ВРС за понос, а ово је покупај њене криминализације, што неће проћи.

Савчић се терети за наводни злочин почињен у време „напада ВРС и полиције, 1995. годинена становништво Заштићене зоне УН-а Сребреница. Он је по оптужници као командант 65. заштитног моторизованог пука (ЗМПТ) Главног штаба ВРС, у чијем саставу је био и батаљон војне полиције, у периоду од 11. до 15. јула 1995. на подручју Нове Касабео пружио помоћ члановима удруженог злочиначког подухвата, генералу Ратку Младићу, команданту Главног штаба ВРС, пуковнику Љубиши Беари, начелнику за безбедност Главног штаба ВРС и другим командамтима Дринског корпуса и Зворничке бригаде ВРС, као и јединицама полиције, да заробе и по кратком поступку погубе и закопају војно способне мушкарце Бошњаке из сребреничке енклаве и на тај начин их униште као етничку групу на одређеном простору“.

Оптужени Савчић терети се да је планирао, командовао и надзирао активности припадника јединице којом је командово у ВРС и Батаљона војне полиције приликом заробљавања и заточења више стотина мушкараца бошњачке националности на више локација на подручју Нове Касабе, те њиховом незаконитом заточењу, злостављању и убиствима.

Савчић истиће да му је савест потпуно мирно, да је реч „о чистој одмазди Тужилаштва БиХ против њега, намери да се и сатанизује и криминализује цела ВРС, што је неразумно, неприхватљиво и до неба неправедно“. По његовим речимима, у време које се спомиње као, тобоже, релевантно за дело које се њему ставља на терет, поступано је према припадницима „друге стране“ крајње хумано, „јер су, поред осталог, донили медицинску негу, храну, воду, као и све друго што им је било потребно“.

-А ко нама треба да се суду због тако часног понашања, и по чојству и по јунаштву, онда не знам ко и помишља да овакви поступци допринесу помирењу –истиче Савчић. –Стављање на стуб срама је срамота за оне који то чини и уверен сам да ћемо то да покажемо и докажемо. Као у Брозово време, изгледа, мораћемо да доказујемо невиност, а не да одговарамао на оптужбе које имају основа. Само то довољно говорио о свему овоме.