Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против председника Борачке организације Републике Српске генерал-мајора Миломира Савчића (60) због помагања злочина у Сребреници.

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ, саопштио је да се Савчић терети да је у својству команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске РС, у чијем саставу је био и батаљон војне полиције, у периоду од 11. до 15. јула 1995. године на подручју Нове Касабе, свесно пружио помоћ "члановима удруженог злочиначког подухвата" генералу Ратку Младићу, команданту Главног штаба ВРС, пуковнику Љубиши Беари, начелнику за безбедност Главног штаба ВРС, те другим заповедницима Дринског корпуса и Зворничке бригаде ВРС, као и јединицама полиције, да претходно заробе и по кратком поступку погубе и закопају војно способне мушкарце Бошњаке из сребреничке енклаве и на тај начин их униште као етничку групу на одређеном простору.

Прочитајте још: ГЕНЕРАЛ МИЛОМИР САВЧИЋ O СУСРЕТУ СА КАРАЏИЋЕМ: Радован није бесан, све је ово очекивао


- Оптужени Савчић терети се да је планирао, командовао и надзирао активности припадника 65. ЗПТП Војске РС и батаљона војне полиције приликом заробљавања и затварања више стотина мушкараца бошњачке националности на више локација на подручју Нове Касабе, те њиховом незаконитом заточењу, злостављању и убиствима - навео је Грубешић.