Мој Борислав је без икаквих доказа осуђен на девет година затвора, а сада му је Загреб спремио оптужницу на 20.000 страна: Радмила Ђукић о борби пред хрватским правосуђем

Драган Вујичић

15. 12. 2019. у 09:00

Мој Борислав је без икаквих доказа осуђен на девет година затвора, а сада му је Загреб спремио оптужницу на 20.000 страна: Радмила Ђукић о борби пред хрватским правосуђем

ПРАВДА - Радмила Бугарски Ђукић

Супруга српског генерала заточеног у Сплиту, који се готово четири године пред хрватским правосуђем бори да докаже своју невиност
БИЛА сам убеђена да ће мој супруг изаћи 8. децембра из сплитског затвора, у коме се налази већ три године и девет месеци. Првостепеном пресудом Жупанијског суда у Сплиту мој Борислав је без икаквих доказа осуђен на девет година затвора због наводног рушења бране Перућа, али Врховни суд Хрватске није хтео да потврди такву пресуду. Надала сам се да би њихово правосуђе могло да призна грешку и пусте га на слободу. Међутим, укидањем првостепене пресуде одређен му је нови притвор и најављено ново, још горе суђење.

Овако, за "Новости", са горчином говори Радмила Бугарски Ђукић, супруга српског генерала Борислава Ђукића, који се готово четири године пред хрватским правосуђем бори да докаже своју невиност.

Врховни суд Хрватске (што је незабележено у судској пракси), уместо да пусти на слободу генерала чију пресуду није потврдио јер је била пуна контроверзи, вратио је Ђукићев случај на поновно поступање првостепеном суду у Сплиту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Генералу ЈНА Ђукићу 9 година за брану Перуча
На питање шта би се догодило да је Врховни суд ипак потврдио пресуду у којој стоји да је породица Ђукић обавезна да плати штету од 17,5 милиона евра насталу наводним минирање бране, Бугарски Ђукић слеже раменима. Показује одштетни захтев на обичном листу папира који је без печата потписа и имена проценитеља и личи на кафански цех. Шири руке...

ПРИЧА нам Радмила како од 2015. траје правна битка, коју про боно воде адвокати Радивоје Николић из Београда и Жељко Остоја из Сплита. Сећа се да је све почело 18. јула 2015. хапшењем генерала на аеродрому у Тивту. Говори нам да је месец дана раније Боривоје проверио код надлежних органа у Црној Гори и Србији да ли се његово име налази на Интерполовој потерници, и добио уверавање да га нема ни на каквом списку.
- Суд за ратне злочине у Београду је, такође, водио поступак који се бавио минирањем бране Перућа против Борислава Ђукића, на коме је генерал и заповедник Војске Републике Српске Крајине покојни Миле Новаковић објаснио да се Ђукић у време хрватске војне операције "Масленица" није налазио на дужности у Српској војсци Крајине, па чак ни физички није ни био на том простору - каже Радмила.


Речи српског генерала Новаковића потврдио је и Иван Буљан, хрватски војник и сведок оптужбе, који је у исказу пред судом у Сплиту негирао да је оптужени генерал из суднице онај човек који га је испитивао кад је био заробљен у војној акцији на брани Перућа. Том приликом њему се наводно неки српски официр представио као генерал Ђукић.
Генералова супруга наставља да ређа примере фарсе са суђења њеном супругу:
- Тужилац је у судници представио наводни пресретнути разговор генерала Младића и Милета Новаковића, који тобоже наређују мом супругу да изврши диверзију на брану Перућа. Овај "разговор", за који је наш адвокат доказао да је напакован, завршава се типично хрватским поздравом "два српска генерала" са "бок - бок"!

ЧУДИ се Радмила и како је могуће да се оштећења бране од 17,5 милиона евра санирају за три сата, како су то на суду тврдили хрватски вештаци и сведоци. Није јој логично ни да под кишом граната хрватске војске, српски војници унесу чак 30 тона експлозива у галерије бране на Цетинском језеру. Оптужба, наиме, терети Ђукића да су рушењем бране Срби хтели да потопе насеља са 50.000 Хрвата. Она истиче да су јој српски вештаци објаснили да брана није срушена, нити је могла бити урушена минирањем земљаног насипа. Уосталом, о томе сведоче слике.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Истина о брани Перућа: Генерал Борислав Ђукић је невин човек, брана није ни срушена!
- Да је правде, на клупи за окривљене би седели људи који су прекршили Венсов мировни план нападајући зоне под заштитом УН и истерујући војнике под плавим шлемовима са територије коју су чували. Генерал Арап Роб, командант сектора Југ УНПА зоне, јасно у свом извештају каже да су брану напали хрватски војници претходно тражећи да се УН снаге повуку. То је потврђено и Резолуцијом 802 Савета безбедности УН, која је позвала Хрватску да обустави агресију. Невероватно је да хрватски судови нимало не уважавају документе УН - наводи Ђукићева супруга.

На крају каже:

- На новој оптужници од 20.000 страна, већој од било које хашке оптужнице, стоји да је мој муж "учествовао у великосрпској агресији са намером одвајања територије Хрватске и припајања Великој Србији". Бранећи мог супруга Борислава, Србија брани себе!

Одштетни захтев Хрватске, у кунама, за штету насталу наводним минирањем бране


Радмила и Борислав Ђукић из срећних дана

Брана Перућа уопште није срушена

КАКО ДАЉЕ

Основни трошкови одбране су се досад финансирали из пензија и уштеђевине брачног пара Ђукић, донација удружења и прилога пријатеља из земље и иностранства. Али је питање како даље, када предстоји још дуг судски процес по новој оптужници и поновљени поступак по укинутој пресуди. Радмила се за помоћ обраћала на разне адресе, па и Кабинету председника Владе Србије, али није добила никакав одговор.

ДА ИНИЦИЈАТИВА КРЕНЕ ОД БЕОГРАДА

- ПОСЛЕ свега што се издешавало у сплитској судници, у шта су се уверили и представници Амбасаде Србије у Хрватској, потребно је да из Београда крене иницијатива да се овај случај препусти српском правосуђу, а што је могуће на основу споразума двеју земаља - каже адвокат Радивоје Николић.

Он додаје да је судско веће којем је председавао судија Славко Лозина показало да не уважава никакве доказе који ван сваке разумне сумње ослобађају генерала Ђукића:

- Индикативно је да се судски поступак не снима ни аудио ни видео, већ да председник судског већа произвољно и нетачно у судски записник диктира исказе сведока, а многе чињенице изречене у корист оптуженог генерала, потпуно изостави из записника. Сведоци оптужбе су углавном била лица из безбедносних служби који су износили посредна сазнања, она до којих су дошли у току истраге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације