Ратку се здравље погоршава, а последњих недеља је знатно ослабио. Забринути смо: Дарко Младић за Новости о стању оца

С. Ј. М. - Б. В.

13. 12. 2019. у 07:30

Ратку се здравље погоршава, а последњих недеља је знатно ослабио. Забринути смо: Дарко Младић за Новости о стању оца

Фото Танјуг/AP PhotoMartin Meissner

Генадиј Кузмин у Савету безбедности упозорио да је здравље генерала угрожено

БИВШИ командант Војске Републике Српске генерал Ратко Младић тешко је болестан и потребна му је лекарска помоћ. Русија је спремна да га лечи и предузме све неопходне мере безбедности. Ово је на заседању Савета безбедности, где се расправљало о извештају о раду Хашког трибунала, изјавио Генадиј Кузмин, заменик представника Русије у том телу УН.

Он је казао да се нада да ће генералу Младићу бити пружена неопходна медицинска помоћ. Кузмин је и у јулу у СБ казао да је Русија забринута за здравствено стање српског генерала, јер нема протврде из независних извора да он у хашком притвору добија адекватну медицинску помоћ. Чак је тад рекао и да Русија више неће уплаћивати новац за рад тог међународног суда ако се ситуација са лечењем Младића не промени.

Прочитајте још - Ратку Младићу позлило, па враћен у ћелију

Генералов син Дарко Младић за "Новости" каже да је делегација парламентараца из руске Думе пре десет дана била у посети његовом оцу и да су се лично уверили у то да није добро.

- Они га посећују с времена на време и, иако нису лекари, могу да виде да се не осећа добро. Ратку се здравље погоршава, а последњих недеља је знатно ослабио. Забринути смо због тога, нарочито што су се сви лекари до сада сложили да му је неопходно лечење у болничким, а не у притворским условима.

Генерал Младић има озбиљних проблема са срцем, високим пртиском и осећа последице можданих удара које је преживео. Снимци главе који су му рађени прошле године показују промене на мозгу, којих није било раније.

Русија је пре две године дала гаранције да је спремна да прихвати Младића на лечење у Москви, да осигура његову безбедност и да га врати чим му се здравствено стање стабилизује, или по захтеву суда у Хагу. Међутим, тадашње судско веће одбило је да га пусти на лечење.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације