Веритас: Ни после 28 година нема командно одговорних за злочин у Паулин Двору

Бета

11. 12. 2019. у 10:55

Веритас: Ни после 28 година нема командно одговорних за злочин у Паулин Двору

Фото Д. Дозет

Још нико није одговарао по командној одговорности за злочин и убиства 18 цивила у Паулин Двору код Осијека који је догодио пре 28 година, подсећа Документациони центар „Веритас“

Документациони центар "Веритас" подсетио је да се данас навршава 28 година од злочина у Паулин Двору код Осијека у којем су припадници Хрватске војске (ХВ) убили 18 српских и мађарских цивила и за који никада нико није одговарао по командној одговорности.

Како се наводи, у ноћи између 11. и 12. децембра већи број припадника 130. бригаде ХВ упао је у кућу Андрије Буквића у селу Паулин Двор, у којој су у кућном притвору били смештени цивили српске националности, и убили 17 Срба и једног Мађара просечне старости 64 године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Оснивач терористичке ОВК саслушан у Хагу: Весељијев бранилац Шешељев "џелат"

Они су их побили аутоматским оружјем и бомбама у знак одмазде због смрти својих сабораца.

Међу убијенима је било осам жена и четири брачна пара а након злочина они су остављени у војном складишту Луг код Чепина а њихова тела прекривена су старим расходованим возилима.

Иако је Генералштаб ХВ одмах обавештен о злочину, истрага није дала резултате а случај је поново поменут 1997. године када су хашки истражиоци почели да се интересују за то убиство.

Карловачка инжењеријска бригада ХВ је тела побијених спаковала у белу пластичну бурад и пребацила на Велебит, у близину Госпића, око 500 километара од примарне гробнице, где су их тек 2002. године пронашли истражиоци Хашког трибунала.

У марту 2003. године, као непосредни извршиоци осуђени су Никола Иванковић на 15 и Енес Витешких на 11 година затвора али хрватско правосуђе никада није процесиурало било кога по командној одговорности, нити је утврђивало кривицу оних који су тај злочин прикривали, организовали и спровели премештање посмртних остатака.

По попису становништва из 1991. у Паулин Двору је живело укупно 168 становника: 147 Срба, девет Југословена, четири Хрвата и осам осталих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)