Генералу Ђукићу укинута пресуда за Перучу

С. Ј. М.

06. 12. 2019. у 14:15

Генералу Ђукићу укинута пресуда за Перучу

Фото: Алекса Станковић

Истражни затвор Бориславу Ђукићу истиче у недељу у поноћ. Међутим, да би то спречили, суд је заказао седницу на којој ће се одлучити о одређивању истражног затвора по другој оптужници

ГЕНЕРАЛУ ЈНА Бориславу Ђукићу Врховни суд Хрватске укинуо је данас првостепену пресуду Жупанијског суда у Сплиту, којим је осуђен на девет година затвора и надокнаду штете од 18 милиона евра, јер је наводно наредио рушење бране Перуча на Цетини на почетку рата у Хрватској. Суд је наложио и да се предмет врати на поновно суђење.


Како је кратко објашњено укинута пресуда је оптерећена бројним незаконитостима и суд је утврдио да се она не може испитати, јер је мноштво повреда чињеничног стања, повреда код извођења доказа, контрадикторности у сведочењима, у исказима и списима.


С обзиром да према хрватском закону истражни затвор може трајати максимално три године и девет месеци, што генералу Ђукићу истиче у недељу у поноћ, он би морао да изађе и даље се брани са слободе. Међутим, да би то спречили Жупанијски суд у Сплиту је данас у 11.30 часова заказао седницу судског већа које ће одлучити о одређивању истражног затвора Бориславу Ђукићи по другој оптужници за неселективно гранатирање цивила Шибенско-книнске жупаније. За сада се њихова одлука још не зна.



Пратите нас и путем иОС и андроид апликације