Основни суд у Приштини није имао на основу чега да оптужи бившег министра администрације и локалне самоуправе Ивана Тодосијевића због изјаве о Рачку, јер није имао за то доказе, каже за Косово Онлајн Даница Маринковић, која је радила као истражни судија у случају Рачак.


Комплетни докази о Рачку су у Хагу, које сам им ја доставила, и код мене. На основу чега је суд дошао до закључка да је он крив кад немају ниједан доказ за Рачак”, категорична је она.

Маринковић сматра да је срамно то што је бивши министар осуђен на две године.

То је невиђен скандал. То је криминална држава у којој нема владавине права, нема утврђивања истине. Уместо да буде осуђен Вокер, амерички шпијун, који је изнео бестидну лаж и превару везану за Рачак, осуђен је неко ко је рекао истину. Ту истину сам утврдила и сведочила у Хагу. И у том суду нико није осуђен за Рачак. Они сад осуде човека зато што је рекао истину, на две године. То нигде нема”, сматра она.

Маринковић је подсетила да је радила као истражни судија у случају Рачак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Приштина пресудила Тодосијевићу: Казао истину о Рачку, добио две године затвора


Прикупили смо материјалне доказе и утврдили да су тамо били терористи. Рачак је био познато упориште терористичке банде ОВК, а у овом случају радило се о класичном сукобу полиције и терориста. Тоне оружја смо пронашли, ровове, њихов штаб, униформе, ранчеве пуне муниције, са ручним бомбама. На телима која смо пронашли видљиве су биле повреде настале од ватреног оружја, није било никаквог масакра, што је Вокер изнео‚, то је лаж”, тврди она.

Према њеном мишљењу, све је то било “смишљено унапред, био је припремљен сценарио, превара, само да би се једна држава без основа бомбардовала и да би се извршила агресија на Србију без одлуке СБ УН”.

Тамо је сваки Србин осуђен на основу лажних сведока и на основу лажних изјава, а међународна заједница ћути. Тамо су странци и у тужилаштву и у судовима, и шта су урадили”, запитала се она.

Маринковић је казала да не верује да ће било који бивши припадник ОВК бити осуђен у Специјалном суду у Хагу, исто као некада у случају Рачак – припадници међународне заједнице су све знали, али нису смели да пресуде.

(kosovo-online.com)