ТРЕБИЊСКА полиција поднела је пријаву Тужилаштву БиХ против ратног командатна специјалног одреда "Зулфикар" Зулфикара Алишпаге, и команданта 4. лаке муслиманске бригаде имама Незима Халиловића Мудериса због ратног злочина над Србима у Коњицу 1993. године.

Како је саопштено из ПУ Требиње, њима се на терет ставља да су починили злочин против човечности и ратни злочин против цивилног становништва српске и хрватске националности.

- Пријављени се сумњиче да су као високи официри Армије БиХ кршили правила међународног хуманитарног права. На подручју општине Коњиц 19. априла 1993. године у Доњем Селу су заједно с другима планирали и организовали систематичан напад усмерен против цивилног становништва српске и хрватске националности. То је за последицу имало прогон становништва, и убиство четири цивила српске националности - саопштило је ПУ Требиње.

Прочитајте још: Капетан Драган остаје у затвору: Врховни суд Хрватске одбио жалбу Кепа

Како сазнајемо, три цивила су стрељана, док је четврти убијен одмах након хапшења. Извештајем је, како сазнајемо у МУП РС, обухваћено и незаконито хапшење и затварање цивила у логоре Челебићи, Мусала и Тарчин.

- Осумњичени су наређивали и подстицали подређене на изазивање сукоба, те бесправно хапшење цивила и њихово затварање у логоре. Као официри починили су тешке повреде Женевске конвенције и пропустили да спрече и казне одговорне - наводе у МУП РС.

Иначе, Зулфикару Алишпаги пред Судом БиХ је у току суђење за ратни злочин над Хрватима у селу Трусина код Коњица. Тужилаштво БиХ га терети да је као командант Специјалног одреда за посебне намене "Зулфикар" Армије БиХ пропустио да предузме мере на кажњавању подређених војника због убиства 18 цивила и четири војника Хрватског већа одбране (ХВО) током напада на Трусину 16. априла 1993. године. Због учешћа у том злочину, на 37 година затвора осуђени су припадници "Зулфикара" Менсур Мемић, Неџад Хоџић и Нихад Бојаџић, док су Џевад Салчин и Сенад Хакаловић ослобођени кривице у недостатку доказа.

Поступак против Алишпаге је раздвојен од осталих и у два наврата одгођен због нарушеног здравља оптуженог.

Незим Халиловић Мудерис је имам Џамије краља Фахда у Сарајеву и руководилац Канцеларије за хаџ Ријасета Исламске заједнице у БиХ. Добитник је ратних признања Златни љиљан и Златни грб са мачевима. У јавности је познат по изјавама да је Иво Андрић "четнички идеолог", и хутби у којој позива Алаха да казни оне које су лобирали против Резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН, па чак и да затре сваки траг њиховим породицама.ШЕСТ ИЗВЕШТАЈА

У ПУ Требиње наводе да су током 2019. године Тужилаштву БиХ доставили шест извештаји о почињеним ратним злочинима.

- Извештају су достављени против 17 осумњичених за злочине који су током 1992. и 1993. почињени у општинама Коњиц, Чапљина и Гацко - наводе у ПУ Требиње.