ИАКО му је током притвора готово отказало десно стопало, Марко Рошић (26), из Косовске Митровице, осумњичен у случају убиства Оливера Ивановића, неће да иде у болницу. А и како би, када га из затвора у околини Подујева албански полицајци до лекара довозе тукући га кундацима, уз провокације и психичку тортуру.

Туширање хладном водом у самици и ударање вратима по повратку из шетње само су део садистичког репертоара којем је Марко изложен. У казамату је већ годину дана, и то без подигнуте оптужнице. Робија само на основу "доказа" које оповргавају чак и истражитељи, баш као и ономад недужни Оливер, за чије га смакнуће сумњиче.

Марко је само огледало, метафора страдања још двадесетак српских притвореника који пролазе голготу у подујевској проклетој авлији, чију изградњу је милионима евра помогла Европска унија. Већина њих у самицама и потпуној изолацији чека да види за шта је крива. Ако је уопште изашта крива.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Мој Марко је хтео да се убије, не може да издржи тортуру Албанаца”: Исповест оца Србина који већ годину дана чами у косовском затвору 

Када су се добротвори из ЕУ, задужени за мониторинг, распитивали код тужиоца о томе зашто се тако односе према Марку, буквално су били избачени из канцеларије?! Косовски омбудсман и његови сарадници засада само редовно бележе њихове жалбе.

Где су "Хјуман рајтс воч" и остали човекољупци и градитељи бољег света? Виде ли они утамничену правду и трговину људским судбинама и душама? Марку су нудили да оптужи своју државу за атентат на Оливера Ивановића у замену за бољи статус, можда касније и слободу? Нико жив из света не реагује на ту црну берзу нечовештва.

Притиснут страшним бременом, момак из Митровице покушао је да се чаршавом обеси у ћелији. Ко ће одговарати ако му сломљеном, не дај боже, то пође за руком? Савремени Карађози из Приштине и Брисела сигурно неће. То нам је до сада свима постало јасно.