“Мој Марко је хтео да се убије, не може да издржи тортуру Албанаца”: Исповест оца Србина који већ годину дана чами у косовском затвору

Драгана ЗЕЧЕВИЋ

11. 11. 2019. у 09:00

“Мој Марко је хтео да се убије, не може да издржи тортуру Албанаца”: Исповест оца Србина који већ годину дана чами у косовском затвору

Марко и Небојша Рошић из срећних дана

Небојша Рошић, о голготама сина: Не може више да издржи малтретирања, покушао да се обеси о чаршав

МОЈ син је, како сам тек пре неколико дана сазнао, хтео себи да одузме живот у затвору! Иако се раније није жалио, сада ми, када одлазим у посете, говори да не може више да издржи ни физички ни психички јер је изложен страшној тортури - овим речима Небојша (52), отац Марка Рошића (26), за "Новости", описује стање у којем се налази његов син који је већ годину дана у притвору као осумњичен у случају убиства Оливера Ивановића.

Небојша је и раније говорио за наш лист, али су га нова сазнања о положају у којем се налази син додатно уплашила. Жели да о свему обавести јавност јер је забринут за Марков живот. Он и супруга не спавају ноћима, немоћни да помогну сину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Албански казамати голгота за 50 Срба

- Иако се раније није жалио нити желео да прича, очито да не може више да издржи малтретирање. Недавно ме је стражарка из затвора у Гњилану обавестила да су наишли у последњем тренутку и да су га спречили да себи одузме живот вешањем о чаршав - наставља причу Небојша.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хајка на Србе на Космету се наставља: Албанаци "баце око" на њихову имовину, па их оптуже за ратни злочин

Његов син чами у притвору без икаквих доказа. Заплашен је и застрашен, али родитељима не жели да износи детаље.

- Био сам у уторак у посети Марку у затвору код Подујева, где је премештен из Гњилана без икаквог образложења и обавештења породице и адвоката, и видео сам га у јако лошем стању. Жалио се да га боле ноге, али није желео да га воде код доктора јер га тада, како ми је испричао, посебно шиканирају - стављају му ланце на руке и ноге и спроводе га специјалци са пушкама, који га додатно муче - прича Небојша, и сам запослен у косовској полицији.

Када је последњи пут Марко био у болници у Приштини, у комбију су га тукли и правили селфије са њим.

- Очито да је изложен сваком виду тортуре. Рекао нам је да га је у више наврата Албанац, који се представио као главни полицијски истражитељ, испитивао и да му је сваком приликом говорио да само треба да окриви Милана Радоичића и државу Србију за убиство Оливера Ивановића и да ће одмах бити пуштен на слободу. Када је Марко одговорио да то не може јер не зна за то, онда су наставили са разним видовима малтретирања - наставља причу забринути отац.

Затвор у Подујеву Фото Д. Зечевић

Наводи да има сазнања да главни косовски тужилац Суљ Хоџај припрема оптужницу против Марка, којег у случају убиства Оливера Ивановића терете због папира са регистарском ознаком његовог аута, који је наводно пронађен у џепу покојног Ивановића. Небојша истиче да тужилац планира да његовом сину у оптужници "намонтира бројне догађаје у последњих десетак година са севера Космета попут постављања бомби, паљења аута и слично".

- Не знам више ни коме да се жалимо ни шта да радимо. Знамо само да нам је дете изложено страшним притисцима и тортури, а тужилац и његови сарадници одбијају чак и да чињенице о његовом случају предоче представницима Еулекса задуженим за мониторинг косовског правосуђа - истиче узнемирени отац.

Подсећа на случај убиства притвореника у призренском затвору, које су правосудни органи представили као самоубиство. Родитељи младог Албанца, који је имао 26 година, као и Марко, установили су вештачењем у Швајцарској да се радило о убиству!

МОНТИРАНИ ПРОЦЕС

- ВИДИМ да све ово што се дешава мом Марку тужилац и надлежни у затвору раде по нечијем налогу, не знам чијем. Очито да је у питању политички процес и бојим се да ће оптужница обухватити још тежа дела, са којима мој син нема никакве везе - закључује Небојша, и истиче да су представници Еулекса, упознати са Марковим случајем, оценили да на основу првобитне оптужнице није смео да буде ни приведен а камоли задржан у притвору скоро годину дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Даница

11.11.2019. 09:53

@niko Како си мудар, наопако! Није ни чудо што си ,,нико"!

BRATEE

11.11.2019. 10:16

Trebalo bi da se pod hitno zalba uputi svim odgovornim ustanovama za ljudska prava sirom Evrope i Sveta...da se decko oslobodi jos dok nije kasno...pitam se samooo dali postoji KRAJ ovom zluu na Kosmetu !!!!

Vidi se

11.11.2019. 10:27

da si niko!Bravo tako genijalan komentar se skoro nije pojavio,jesi li sam smislio ili ti je neko od siptara pomogao?!

Pera

11.11.2019. 11:32

Dok G. Vucix sklapa mini Sengen sa Albanijom i Makedonijom nase nevino drze u zatvoru. Resenje:Uslov za bilo kakav dijalog : Oslobadjanje nevinih iz tzv Kosovskih Zatvora pa tek onda ukidanje taksi i ostalog

Goran ali ne Bot

11.11.2019. 11:35

Nisam primetio da se naša vlast potresla. Kad su ga uhapsili krenuli su u skupljanje jeftinih političkih poena i zatim ga zaboravili. Sete ga se jednom u 3 meseca i opet ne urade ama baš ništa. Ako je bilo šta ovog tipa navedeno u normalnoj državi odgovorna vlast napravi pritisak da ga posete u zatvoru i obave lekarski pregled. Ali to radi odgovorna vlast koja brine o gradjanima.

dobrovoljac

11.11.2019. 22:35

a gde su predstavnici medjunarodne zajednice ili crveni krst da obilaze zatvorenike.