Убиства, отмице, мучење, трговина органима само су део КУРТИЈЕВОГ “репертоара”: Траг крвавих злочина ГОСПОДАРА КОСОВА

С. Ј. М.

субота, 09. 11. 2019. у 11:02

Убиства, отмице, мучење, трговина органима само су део КУРТИЈЕВОГ “репертоара”: Траг крвавих злочина ГОСПОДАРА КОСОВА

Фото Љајми

У Фокусу Специјалног суда за ОВК у Хагу биће недела бившег председник косовске скупштине

ОДЛАЗЕЋИ председник косовске скупштине и лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи, који ће почетком децембра бити саслушан пред специјалним тужулаштвом у Хагу, протекле две деценије повезиван је са највећим злочинима на КиМ. Убиства, отмице и мучења људи само су део његовог злочиначког минулог рада, док је свакако најмонструознији - трговина људским органима.

Прочитајте још: Весељи добио позив из Хага

Весељијево име помиње се у познатом извештају Дика Мартија Савету Европе, где је означен као један од учесника и координатора трговине органима отетих Срба. Он је тада био високо рангирани припадник тзв. дреничке ОВК, којом је командовао Хашим Тачи.

"Уз њих двојицу, кључну улогу о овом злоделу имали су још и Тачијев ујак Азем Суља, Џавит Хаљити и Фатмир Љимај. Они су током рата на КиМ киднаповали Србе, држали их у импровизованим затворима, а онда пребацивали у логоре на северу Албаније. Ту су им вађени органи и даље продавани на црном тржишту за трансплантацију", указао је својим извештајем Марти.

Прочитајте још: Позив Специјалног суда у Хагу стигао и дојучерашњем шефу Косовске обавештајне агенције

Ова група је у логорима ОВК на КиМ чак и лично надзирала поједина премлаћивања и мучења отетих Срба 1998. и 1999. године и наређивала њихова убиства.

Весељи се директно везује и за саслушања, застрашивања и убиства неких Албанаца за које су руководиоци ОВК сматрали да нису довољно лојални тој терористичкој организацији или да шурују са Србима. Недавно га је Фатмир Бајрај из Демократског савеза Косова оптужио да стоји иза неколико политичких убистава Албанаца крајем деведесетих.

Наше службе означиле су га као главног актера терористичког напада на полицијску патролу у Глоговцу 1998. године, у којем су погинула двојица полицајаца. Весељи је од деведесетих, па скоро све до данашњих дана повезиван и са трговином наркотицима. Он је због тога називан "господарем Косова", а сматран је човеком на врху албанске мафијашке структуре.


Није непознато да је одлазећи председник косовске скупштине био врло активан и приликом судских процеса који су се у Хагу водили против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја. Весељи је, према неким информацијама, био умешан у убиства четворице сведока у том поступку. Један од њих је Агим Зогај, који је био спреман да у судници разоткрије све о албанским ратним злочинима у селу Клечка. Зогај је пронађен мртав у једном парку у Дуизбургу у Немачкој.

ПОДРШКА РАМЕ

БЕЗ обзира на сумње да је умешан у највеће злочине, Весељију је у петак подршку пружио албански премијер Еди Рама. Он је на "Твитеру" написао: "Без обзира на то колико су неправедни позиви борцима ОВК од стране Специјалног суда, не преостаје ништа друго осим да се каже истина о правима једног народа, која су стечена ратом, којем би без Ослободилачке војске и даље била ускраћена његова права! Солидаран са Кадријем Весељијем".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Mija Pećanac

09.11.2019. 12:20

Pitajte Amerikance da li to znaju i zašto još uvek podržavaju te zločince ?

mostrupzno

09.11.2019. 16:15

@Mija Pećanac - mi bi trebali da pitamo ruse koliko su komunisti srbije pobili nevinih građana srbije a pogotovu dece u jhasenovcu da im ne bi kao preživeli potomci tražili nazad vlasništvo u koje su oni ušli znajuci da su svi deportovani u jasenovac I da niko nece potraživati a I posle rata su ubijali komunisti širom srbje posebno u šumadiji na naj mostruozniji nacin

Pravdoljub

09.11.2019. 16:30

Tako nam i treba kad imamo službu na čijem su čelu partijski kadrovi, ljudi koji blage veze nemaju sa bezbednošću. Ovakve nakaze svaka država juri do iznemoglosti, dok mi slepo gledamo kako nam se keze i pljuju u lice. Srbijo, imaš snage, na izborima izaberi patriote!

Владотимор

09.11.2019. 16:32

Ето Раме, предсједниковог доброг друга.

Miso.Pec

09.11.2019. 19:16

Rama da podršku teroristi i mi ga pozovemo u goste u Srbiji,zadnji put je bio u Novom Sadi i u sred Novog Sada pozvao Srbiju da prizna nezavisno Kosovo.

Vatro Marx

09.11.2019. 19:52

Kakva vlada nazalost takva i drzava. Srbin nikad nece moci da mirno spava, ovskave masakar nezna ili nece da resava.