Џефри Најс продавао поверљиве информације Албанцима?

С. Ј. М.

24. 10. 2019. у 08:02

Џефри Најс продавао поверљиве информације Албанцима?

Џефри Најс

Специјално тужилаштво истражује рад Канцеларије за помоћ оптуженим Албанцима. Сумњиво давање новца бившем хашком тужиоцу за заступање сведока

КАНЦЕЛАРИЈА за правну помоћ оптуженим и осумњиченим терористима ОВК у Приштини под истрагом је Специјалног тужилаштва за злочине ОВК због адвоката Џефрија Најса. Тужилаштво испитује рад канцеларије, јер очигледно сумња у неке закулисне радње, али и њене исплате заступницима осумњичених, пре свега Најсу, који је адвокат Самија Љуштакуа, бившег команданта Дреничке и зоне Паштрик.

Прочитајте још: ГОРАН РАДОСАВЉЕВИЋ ГУРИ ЗА "НОВОСТИ": Резолуција САД притисак на Србију, немам везе са убиством браће Битићи

Врло је могуће да улога канцеларије није само правна и финансијска подршка у законским оквирима, већ да је попримила манипулацијске облике са документацијом и потенцијалним сведоцима.

Због тога је њен шеф Дритон Љајци мета истраге. Како је за приштинске медије рекао Љајцијев адвокат Артан Черкини, специјално тужилаштво поред сумњи у улогу канцеларије, сумња и на нерегуларности у неким њеним исплатама у циљу заштите потенцијално оптужених. Черкини је рекао да је Љајци у јануару био учесник саслушања Љуштакуа, али да је само био преводилац између Љуштакуа и Најса. Љуштаку се тад иначе бранио ћутањем, па је саслушање трајало свега три сата.

Прочитајте још: Ректор Гаши на саслушању у Хагу: Заједно са Тачијем отимао људе

Како пишу приштински медији, према тамошњем закону о правној заштити и финансијској подршци оптуженим особама у Специјалном суду, Канцеларија на чијем је челу Љајци нема право да у фази истраге или испитивања изврши било какве исплате. Окривљени имају право на помоћ ради покривања трошкова одбране тек након подизања оптужнице, а Љуштаку још није оптужен.

Љајци је, иначе, још у јануару рекао да је добио захтев Џефрија Најса за плаћање његових услуга. Медији у Приштини су тад писали да се из документације види да је Најс тражио 2.200 евра по дану плус путни трошкови.

Најс је очигледно видео да су му косовски Албанци добар извор прихода, па се врло брзо после напуштања Хашког трибунала 2006. године, где је био тужилац у предмету против Слободана Милошевића, ангажовао у њиховим случајевима. Имао је значајан допринос у одбрани Рамуша Харадинаја пред Хашким трибуналом, а пре неколико година се помињало да им је сервирао поверљиве инсајдерске информације из суда и тужилаштва.

Прикупљао је и сређивао и сву документацију која би могла да користи косовским Албанцима оптуженим за злочине над Србима. Међутим, упућени кажу да је његова највећа акција уништавање доказа из "жуте куће" и трговине органима отетих Срба, који су чувани у Хагу. Касније је у једном писму влади у Приштини и сам признао да је у склопу свог ангажмана критиковао извештај Дика Мартија о трговини органима.

"ЧИСТИО" ТАЧИЈЕВУ БИОГРАФИЈУ

НАЈС је учествовао и у писању Тачијеве аутобиографије, максимално је чистећи од злочина, али за то није у договореном року плаћен. Зато је од Приштине тражио да му се исплати 500.000 евра или ће о свему јавно проговорити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Mama

24.10.2019. 10:03

Specijalan sud za Srbiju!Sa takvom korupcijom se bori na drugi nacin.FUJ SVETSKI SUDE.

Жаре - Жарково

24.10.2019. 13:49

И да најзад није обелодањено знали смо то одавно.