Ректор Гаши на саслушању у Хагу: Заједно са Тачијем отимао људе

С. Ј. М.

22. 10. 2019. у 21:09

Ректор Гаши на саслушању у Хагу: Заједно са Тачијем отимао људе

Фото Фејсбук Ибрахим Гаши

Група албанских терориста на саслушању пред тужиоцима Специјалног суда у Хагу. На испитивање позвана стотина Албанаца, обелодањено 60 имена

И БИВШИ ректор Приштинског универзитета Ибрахим Гаши позван је на саслушање у Тужилаштво Специјалног суда за злочине ОВК. Он је деведесетих био припадник те терористичке организације. Гаши, ипак, као неки други неће на испитивање путовати у Хаг, већ ће наредних дана бити саслушан у Приштини.

Прочитајте још:Специјални суд почетком новембра саслушаће Кадри Кастратија

Он је на друштвеним мрежама потврдио ову информацију и рекао да ће се одазвати позиву. Како је навео, нема од чега да страхује, јер је уверен у праведну и чисту борбу ОВК.

Гаши је раније био и посланик у Скупштини Косова и заменик министра спољних послова.

Својевремено су га двојица Албанаца, Цен Деску и Јакуп Кастрати, иначе активисти Демократског савеза Косова, оптужили да их је са Хашимом Тачијем као припадник ОВК отео 30. октобра 1998. године. Испричали су да су месец дана држани у импровизованом затвору у селу Седларе у Општини Липљан, и да су пуштени после интервенције Оебса. Исказе о томе дали су касније Унмику, поведена је и истрага због отмице, али је све обустављено, пошто су повукли изјаве.

Из организације ветерана ОВК у Приштини кажу да је од децембра прошле године па до сада позиве за саслушање добило више од 100 припадника ОВК, као осумњичени и као сведоци. Обелодањена су имена њих 60, али још није подигнута ниједна оптужница.

Прочитајте још: Ветеран ОВК: Очекујемо прве оптужнице и хапшења

У понедељак је објављено и да ће у Хаг на саслушање ићи некадашњи први комадант Главног штаба ОВК и један од оснивача те терористичке организације Азем Суља, иначе и ујак Хашима Тачија. У Хаг ће и Наим Мифтари, бивши старешина у ОВК у зони "Лаб" и агент Косовске обавештајне агенције. Мифтари тврди да ће бити испитиван следеће недеље три дана, и то као сведок, али је, ипак, ангажовао адвоката.


Фото принтскрин Тачи и његов ујак Азем Суља

Суља је некадашњи посланик у Скупштини Косова, а због сродства са Тачијем прозвали су га "велики газда" или "велики ујак". Повезиван је са неким убиствима на КиМ. Пре три године је ухапшен, и у затвору у Приштини провео четири месеца, али не због ратних злочина, већ због сумње да је предводио групу од 40 људи, која је фалсификовањем документације и подмићивањем општинских службеника присвајала и препродавала земљиште српских породица са Космета у вредности од 30 милиона евра.

ПРИЗНАО УБИСТВА

НАИМ Мифтари је раније трговину људским органима на КиМ назвао српском пропагандом, а признао је да су неки припадници ОВК примењивали прекомерну силу, киднаповали и убијали људе, а да им није суђено. Наводио је и да је било и разрачунавања унутар ривалских албанских група и са Албанацима који су проглашени издајицама и сарадницима српског непријатеља.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Novi

30.10.2019. 13:41

Tači, Gaši i drugi su američko- engleski teroristi. Amerika i engleska su osmislile i organizovale svetski terorizam radi svojih interesa. Njihovim teroristima nema suđenja, sve je to farsa, još uvek, do kada, videćemo.