Ветеран ОВК: Очекујемо прве оптужнице и хапшења

Танјуг

15. 10. 2019. у 20:33

Ветеран ОВК: Очекујемо прве оптужнице и хапшења

Фото Танјуг / АП

Специјални суд за злочине које су починили припадници Ослободилачке војске Косова подићи ће прве оптужнице током октобра и новембра, када се очекују и прва хапшења, рекао је председник удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати
Специјални суд за злочине које су починили припадници Ослободилачке војске Косова подићи ће прве оптужнице током октобра и новембра, када се очекују и прва хапшења, рекао је председник удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати.

Гуцати је приштинском дневнику Експрес, рекао да су на адресе 24 бивша припадника ОВК стигли позиви Специјалног суда, чиме је број позива из Хага, од почетка године, достигао око 100, преноси РТС.

"Очекујемо врелији октобар и новембар, јер очекујемо да прве оптужнице буду подигнуте овог месеца. Наши извори очекују хапшења три или четири особе", рекао је Гуцати, наводећи да за сада није познат идентитет тих особа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - POBEGAO SA KiM: Bivši komandant OVK nestao posle poziva Specijalnog suda

Портпарол овог суда, Кристофер Бенет није желео да коментарише Гуцатијеве наводе.

До сада, суд од којег се очекује да ускоро обзнани и прве оптужнице, испитао је тридесетак бивших припадника ОВК, укључујући и неколико кључних команданата попут Рамуша Харадинаја, Фатмира Љимаја, Сокоља Башоту, Наима Маљокуа, Рустема Мустафу, Самија Љуштакуа, Сокоља Добруну, Хазифа Мехметија, Сафета Шаљу и Сабајдина Цену.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Američka senka albanskog terorizma

Представници Специјалног суда су још раније упозорили да би они који одбију да дају исказе могли да буду задржани у притвору. Међу онима које је суд позвао су осумњичени, жртве и сведоци.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге које је за Савет Европе сачинио Дик Марти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације