НА друштвеним мрежама у петак је освануо досад необјављени снимак Слободана Милошевића, некадашњег председника Србије и СРЈ, наводно начињен 2001, у америчкој бази "Игл" код Тузле, у време његовог пребацивања у Хаг.

Снимак који траје 4,28 минута, на свом фејсбук-профилу објавио је новинар Стефан Цветковић. На њему се види Милошевић, у оделу и белој кошуљи, како у пратњи неколико особа у маскирним војним униформама улази у просторију, наводно, базе "Игл". После уласка, са бившим председником остају стражар и два човека у униформама. Милошевић је неколико тренутака седео, потом мирно шетао по просторији са рукама из леђа, а у једном тренутку је са присутнима почео да разговара на енглеском.

Један од људи у униформама му је потом дао цигарету, а стражар му је припалио. Поткрај снимка, чује се и како Милошевић тражи боцу воде, коју је, уз помоћ војника, искористио да се умије над лавором.

Прочитајте још - 13 ГОДИНА ОД СМРТИ БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА: Милошевић први упозорио на зло које прети свету

Некадашњи шеф државе ухапшен је 1. априла 2001. Акција је почела 30. марта, а окончана је након два дана, после седмочасовних преговора о предаји. Влада Србије донела је одлуку да буде хитно испоручен Хагу 28. јуна и транспортован у затворску јединицу у Схевенинген.

Тог дана, према подацима доступним јавности, из ћелије Централног затвора у Београду најпре је пребачен на Бањицу, где су га дочекала три хеликоптера и Кевин Куртис, тужилац Хашког трибунала. Пошто је упознат са својим правима, Милошевић се укрцао у хеликоптер. Остаће упамћена и његова реченица, наводно упућена стражарима који су га водили:

- Знате ли да је данас Видовдан, Срби?

Са Бањице, Милошевић је пребачен у базу "Игл" код Тузле, а потом у Схевенинген, где је његов притвор почео тог Видовдана, око 19 часова. Преминуо је 11. марта 2006. у притворској јединици у Хагу.