БИВШИ високи званичници Републике Српске Мићо Станишић и Стојан Жупљанин, које је Хашки трибунал осудио на по 22 године затвора, издржавају казне у Пољској. Ову одлуку је пре два месеца донео председник Механизма за кривичне судове Кармел Ађијус, али је она тек сада објављена, како би се избегли безбедносни ризици приликом пребацивања двојице осуђеника у другу земљу. Њих двојицу је суд у Хагу правоснажно осудио пре три године и они су, поред Радована Караџића и Ратка Младића, били последњи Срби у схевенингенском притвору.

Прочитајте још - Хаг: Мићо Станишић на привременој слободи

Од хашког суда је и српски полицијски генерал у пензији Сретен Лукић затражио да га пусти на превремену слободу, јер је издржао две трећине казне од 20 година затвора, на коју је осуђен због злочина над косовским Албанцима 1999. Председнику суда Ађијусу приложено је мишљење затворске управе о Лукићевом примереном понашању и многобројним наградама. Он је, иначе, у затвору у Пољској и ради у затворској библиотеци.

Генерал Лукић се Хашком трибуналу добровољно предао 2005. године, а правоснажно је осуђен 2013. У истом поступку осуђени су и Никола Шаиновић и генерал Владимир Лазаревић, који су у међувремену пуштени на слободу. Четврти из тог предмета, генерал Павковић, још је у затвору у Финској.