КРИС ОБРАЈАН, НАТО КОМАНДАНТ СЛАТИНЕ: Тачијева мафија хтела да ме убије!

Драган ВУЈИЧИЋ

18. 08. 2019. у 09:00

Преживео сам атентат 2001, догађај је документован у УН. Ругова ми је рекао: Албанцима не веруј, сараднике ми нису убили Срби. Од мене се очекивало да заратим са Русима

КРИС ОБРАЈАН, НАТО КОМАНДАНТ СЛАТИНЕ: Тачијева мафија хтела да  ме убије!

Фото Н. Фифић

ЗАПОВЕДНИК ваздухопловне базе, аеродром "Слатина" код Приштине, био сам од јуна 1999. до 15. септембра 2001. Последње ноћи службовања на мене је покушан атентат, а спасао ме је шеф обезбеђења, Италијан Франческо Њута. Након сигнала са своје станице гурнуо ме је уза зид и наредио да легнем... Напољу се чуло комешање и, како ми је касније предочено, један нападач је смртно страдао, а остали су похапшени. Били су то Тачијеви мафијаши, а овај догађај је документован у папирима УН. Луис Карлос де Коста, Бразилац који је руководио безбедношћу чланова особља УН, спаковао ме је следећег дана и из Приштине послао право у Енглеску.

Овако, есклузивно за "Новости", свој последњи дан службе на КиМ описује мајор британске Краљевске ратне авијације (РАФ) Крис О'Брајан. Официр, који је први у име Кфора, али и УН, управљао приштинском ваздушном луком, открива и да је велика међународна афера око корпуције приликом реновирања аеродромског терминала остала скривена у папирима УН. О тим данима на Косову и Метохији, како нам сведочи британски мајор, причао је досад само истражитељима УН и Европске агенције за борбу против корупције:

- Нисам тачно сигуран шта се изродило из истрага, али сам чуо како су албански кадрови са аеродрома умешани у скандал, Африм Незири и Адам Гаши, завршили на робији. Аустријанац Џералд Фишер, заменик директора УН операција на КиМ, који је инсистирао да се Албанцима додели посао, иако нису прошли на тендеру, напустио је покрајину пошто је покренута истрага против њега.

Мајор Крис О'Брајан, на чело Ваздушних операција Кфора на аеродрому крај Приштине ступио је средином јуна 1999. Како нам прича док седимо у београдској Скадарлији, пре него што се замерио Тачијевим мафијашима, у јуну 1999. умало није искусио прави рат са руским контингентом падобранаца.

РЕКОРДЕР РАФ МАЈОР О'Брајан на КиМ је дошао као командир далекометне ескадриле британске авијације. Био је ветеран ратова на Фокландима и у Заливу.

- Пре доласка на "Слатину" претпостављени из моје ваздухопловне базе у Енглеској су ме упозорили да обратим пажњу на пуковника који је требало да ми командује на Косову. Претходно, генерал Мајкл Џексон спречио је сукоб са Русима око аеродрома и база је подељена између нас и њих, па се тачно знало ко где треба да се креће - говори О'Брајан. - Већ половином јула руски војници су неким послом прешли на наш део аеродрома и одмах сам позван код свог пуковника Морлија на рапорт јер нисам оштро реаговао. Срећом, о овом инциденту сам обавестио генерала Беламија, заповедника свих ваздушних операција Кфора.

Британски мајор О'Брајан са руским официром на "Слатини" / Фото Приватна архива


Према речима нашег саговорника, следећи инцидент се догодио неколико дана касније. Руси су, говори нам, поправљали заклон дозиђујући га блоковима, а пуковнику Морлију се то учинило као "непријатељски чин". Наредио је да британска војска буде спремна на оружану акцију, а О'Брајену поручио "да је смењен". Поново је, каже, позвао пуковника Беламија, који је, заједно са Џексоном убрзо Морлија разрешио дужности.

Крис О'Брајан тврди и да му је као команданту ваздушне базе задатак био да аеродром што пре поправи и уступи за цивилно коришћење.

Аеродром "Слатина" 1999.


- Проблеми са наводним цивилима су почели одмах пошто су, према договору, Албанци своје људе вратили на "Слатину" да учествују у изградњи цивилне инфраструктуре - сећа се наш саговорник шиптарских "директора" Гашија и Незирија. - Одмах потом пронеле су се приче како се на аеродрому у Приштини отворио нарко-канал и добио сам информацију да су француски обавештајци о томе обавестили Интерпол. Како је та операција завршена, не знам, али сам после добио информацију да је албанска мафија имала "кртицу" и у Интерполу.

Сусрете са Ибрахимом Руговом британски мајор је, каже - добро запамтио. Први пут, тадашњи албански лидер на КиМ је посетио аеродром одмах пошто је отворен за цивилну употребу, а затим, и после неколико месеци.

- Не верујте ниједном Албанцу овде. И мени су убили најближег сарадника. Нису га ликвидирали Срби, него наши, зато пазите са ким сарађујете - прено нам је Руговине речи О'Брајан.

О Русима и сарадњи са њима Крис О'Брајан говори са симпатијама. Пуковника Самчуасвилија и Сергеја сећа се због невероватних подухвата.

- Догодило се да мој наредник који је на писти возио трактор са теретом, удари у руски авион "ту 154". Убрзо се у друштву руског пилота наредник обрео у мојој канцеларији, а затим смо сви прешли код пуковника Сергеја. Видевши квар само је рекао: "Ништа не брини, одведи свог наредника на пиво". Тај авион већ сутра је полетео.


У БЕОГРАД ДОШАО ДА ВИДИ СВОЈЕ СРБЕ

Фото Д. В.


БРИТАНАЦ је у Београд дошао на свој захтев да види колеге Србе, контролоре лета са којима је три месеца радио у Приштини, и чија је професионалност на њега оставила нејлепши утисак.

- Тих мојих шесторо Срба заиста су били сјајни. Иако су им Албанци претили смрћу, нису паничили него мирно радили свој посао, чекајући да им из Београда стигне упутство и појачање у Контроли. Ја сам им дао обезбеђење спацијалаца САС, а, када је било извесно да из Београда неће стићи договорени број особља, моји специјалци су их исељавали из Приштине и у конвоју спровели до административне линије.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

PG-CG

18.08.2019. 09:31

Interesantno, O'Brajan, kao i ostali dužnosnici KFOR-a i drugih vojnih i civilnih misija na prostoru bivše SFRJ, sjete se nekih "spornih" događaja nakon punih dvadeset godina, i to iz debele mirovine... O onda otvore dušu, i s oravom opletu po Šiptarima, Hrvatima i Bošnjacima... ali, dockan...

Ексокустодијан

18.08.2019. 09:38

чудо једно, како су сви истинољубиви, поштени, брижни, итд итсл, када им прође мандат и када ни нашта више не могу да утичу. Пробуди се у њима нека искра савести поштења, правдољубивости итд, итсл. Живела демократија и братска љубав међу народима и народностима. Нарочито између вееееликих и мааалих.

PG-CG

18.08.2019. 10:09

Oooo, O'Brajane, đe si bio dosad, belosvetski plaćeniče?! Oglašavaš se iz debele ladovine i mirovine, nakon dvadeset godina, sada kada je srpski narod sa Kosova prognan, kada su im spaljene kuće i crkve, sada kada šiptarski teroristi "legalizuju" svoju terorističku kvazi-državu... Bolje da si ćutao, i što bi Bora Čorba rekao, ostao đubre do kraja...

Aleksandar Rakić

18.08.2019. 10:12

Brajan.. Heroj rata sa Malvina...Sve sramni ratovi koje je Britanija vodila tamo... negde.. protiv mnogo slabijih od sebe..

Mija Pećanac

18.08.2019. 11:25

Bolje ikad nego nikad samo što takve izjave zapadni "slobodni" mediji nikada neće objaviti.

Петар

18.08.2019. 13:59

Предлажем вам да ове изјаве дате вашим новинама. Овде то свако дете зна. И да инсистирате да се то све објави. Тамо то људи не знају. Тамо гледају на Србе као на злотворе а ви долазите код својих Срба, које сте бранили, и који су вас бранили. Кажите то тамо где не знају. Никад није касно.

buki

18.08.2019. 17:41

Ne treba nama ispovest koja je zakasnila 20 godina, mozda Bogu, jer se blizi vreme umiranja. Aa?

viktor

19.08.2019. 11:32

Svi vi pricate kad prodje voz,sto nisi pricao kad je trebalo,a mozes i sad ali da das izjavu u Den Haagu