ВРХОВНИ суд Северне Македоније потврдио је одлуку скопског Основног кривичног суда од 7. августа да нису испуњени услови за екстрадицију бившег припадника ОВК Томора Морине Србији. После овакве одлуке Морина се сматра слободним грађанином и може да иде кући. Наша држава тражила је Моринино изручење због сумње да је, заједно са још деветорицом припадника војне полиције ОВК, починио злочине над цивилима на Косову и Метохији, 1999. године.

Морину је македонска полиција ухапсила 24. јула на граничном прелазу Блаце по потерници Интерпола, издатој на захтев Београда, од када је у екстрадиционом притвору.

Врховни суд Северне Македоније је данас донео решење којим потврђује решење Одељења за организовани криминал Основног кривичног суда Скопље, који је одлучио да нису испуњење законске претпоставке за екстрадицију Морине, "држављанина Велике Британије и Републике Косово".

- Нажалост, оваквом одлуком Македоније још једном је политика била изнад права и правде. Ово је велика срамота за међународно право, али је још већи удар и велика туга за породице жртава, које већ деценијама чекају правду за своје најближе - рекла је министарка правде Нела Кубуровић.

Она додаје да, иако су македонским органима били достављени сви потребни доказни материјали, "одлучено је супротно истини и чињеницама".Прочитајте још: ВРХОВНИ СУД СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ ОДЛУЧИО: Морину не изручују Србији


На одлуку суда у Скопљу реаговао је и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је оценио је да је Северна Македонија "погазила суштину међународног права и дубоко повредила сећање на све невине жртве које су страдале од осумњиченог Морине".

- Не може постојати оправдање да неко, ко се сумњичи за ратне злочине против цивилног становништва, буде пуштен на слободу, уместо да одговара за смрт многих недужних људи. Недопустиво је да се у таквим случајевима било која земља води политиком, што је у случају Морине више него очигледно.

Потерница Србије за Морином остаје на снази, а наше Тужилаштво за ратне злочине терети га да је са припадницима војне полиције ОВК, такозване групе ЦИПАП, чинио убиства, уз мучења, нечовечна поступања, противзаконита затварања и пљачкање, насилно упадање у куће, претњу аутоматским оружјем, лишавање слободе и затварање припадника српске националности у Ђаковици.


НЕПОЗНАТА СУДБИНА ЖРТАВА

У ШЕСТОМЕСЕЧНОЈ тортури Моринине групе коју су Срби трпели у Ђаковици живот је изгубило најмање четворо људи, док је судбина њих петоро непозната. Међу жртвама је и један Србин ког су Морина и саборци данима тукли моткама и секли му делове тела, да би га на крају убили. Другог цивила су заточили у хотелу, где су га злостављали и на крају стрељали. Моринина група осумњичена је и за смрт једне конобарице одсецањем главе.