Београдском адвокату Драгану Палибрку управа хрватског затвора у Лепоглави забранила је посету његовом клијенту Драгану Васиљковићу, познатијем као Капетан Драган, који у том затвору издржава казну од 13 и по година затвора због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.


"Ово још једно прекорачење службених овлашћења управника затвора", рекао је Тањугу Палибрк, којем је истовремено са забраном посете Васиљковићу, одобрена посета другом клијенту Бојану Гудурићу, који у истом затвору служи казну од 33 године на коју је осуђен због учешћа у убиству хрватаског новинара Иве Пуканића 2008. године у Загребу.


Палибрк сматра да му је посета Васиљковићу ускараћена јер је у медијима у више наврата износио податке о лошем третману његовог клијента али и других затвореника спрског порекла.


Појаснио је да је на време затвору најавио своју посету за среду 7. август, али да је од управе затвора добио одговор да Гудурића може да посети, а Васиљковћа не.


Сматра да је забрана посете адвоката клијенту кршење свих нормативних аката везаних за права осуђеног лица и њеогвог адвоката.


Недавно је управа овог затвора на сличан начин забранила Васиљковићу да га посети његов свештеник из Аустралије чиме је, како је и тада указао Палибрк, прекршила његово основно људско право на веорисповест.


ПРОЧИТАЈЕТ И: КАПЕТАН ДРАГАН ЗА "НОВОСТИ": Слобода све ближа, због тога ми Хрвати пакују нову робију


Васиљковић је у Хрватској осуђен на 13 и по година затвора због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.


Казна му истиче 20. марта 2020. године.