Муџахедини Србе живе спаљивали

С. Ј. МАТИЋ

понедељак, 05. 08. 2019. у 10:52

Муџахедини Србе живе спаљивали

Припадници ОВК зверски убијали цивиле

Радна група за КиМ идентификовала скоро 160 илегалних затвора ОВК, од којих су чак 33 била под контролом некадашњег команданта злогласне тзв. Ослободилачке војске Косова. Заробљеници убијани у ауто-школи у Ђаковици
РАДНА група скупштинског Одбора за Косово и Метохију идентификовала је скоро 160 илегалних затвора терористичке ОВК у којима су мучени и убијани Срби, Роми и нелојални Албанци. Поред тога, прикупљено је мноштво додатних доказа који би могли да доведу до нове оптужнице против Рамуша Харадинаја.

Прочитајте још: Сведоци о трговини органима: Харадинај тражио да лично буде обавештен о сваком заробљеном Србину

Ово је обелоданио председник Одбора за КиМ Милован Дрецун, наводећи да чине све како би обезбедили документацију и сведоке који могу да потврде злочине које је починио некадашњи командант злогласне ОВК.

Прочитајте још: - ДОКАЗИ ЗА БРУТАЛНА УБИСТВА И МУЧЕЊА: Србија уступила Хагу нову документацију против Харадинаја

- Мислим да смо на добром путу, да има довољно доказа, али је на Специјализованом тужилаштву за злочине ОВК да оцени какав је квалитет тих доказа и да онда одлучи да ли ће подићи оптужницу - навео је Дрецун за РТС.

Прочитајте још: ПАЛМА: Готовина и Харадинај да буду цимери у ћелији Хашког трибунала, иначе нема међународног права

Он каже да су материјали који би могли да се користе у кривичном поступку изјаве жртава и сведока почињених злочина ОВК, наредбе, правилници и упутства, ратни дневници, шифрарници које су потписивали команданти зона и локалних штабова, признанице, реверси, мапе, фотографије, аудио-записи и активности ОВК.

Рамуш Харадинај и Агим Чеку у униформама ОВК

Дрецун наводи и да су злочини разврстани према оперативним зонама, територијама, општинама и кривичним делима, и да је сва та документација о њима на сигурном:

- Направили смо комплетан пресек и идентификовали све илегалне затворе ОВК по зонама. У зони Дукађин, у којој је командовао Харадинај, била су 33 затвора, и он је директно одговоран за сваки. То потврђује и 237 докумената које имамо. Тачи је контролисао зону Дреница, и тамо је било 16 логора. Није тешко установити ко може да се нађе на оптужницама, потребно је само видети списак логора и списак команданата зона.

Дрецун указује на то да су браћа Рамуш и Даут Харадинај и Идриз Баљај звани Тогер формирали илегални затвор у селу Јуник. Харадинај стоји и иза четири логора у Ђаковици - у згради Ауто-мото друштва "Старт", у фабрици дувана "Вирџинија", у Пискотама и хотелу "Паштрик":

- Имамо сведочење покојног Вукашина Шћекића, кога су у тај логор у ауто-мото друштву довели на превару и коме су на леђима ножем урезали УЧК. Успео је да побегне и дао је изјаве свим надлежним органима. Харадинај може да одговара по командној одговорности, а главни егзекутор је био Идриз Баљај. Он је, као командант специјалне јединице "Црни орлови", био под директном командом Харадинаја. Осудити њега а не осудити Харадинаја било би несхватљиво.

Дрецун наводи да је, осим "Црних орлова" и бригада ОВК, Харадинај контролисао и специјалну јединицу муџахедина која је била у Смоници.

- Те специјалне јединице имале су групе за отмице, испитивање, тортуру и ликвидацију. С обзиром на то да се овај процес налази у веома осетљивој фази, где је посебно проблематично сачувати сведоке, не могу да износим много детаља. Имамо и изјаву једног припадника ОВК о нападу на српско село, при чему су ранили једног Србина, полили га бензином и живог га запалили. У околини сваког од четири илегална затвора била је масовна гробница, где су убијени Срби, Албанци и Роми.

Дрецун каже да имају и доста изјава сведока:

- Један Албанац је испричао да је у затвору ауто-школи "Старт" био један Србин, а да је онда пребачен у "Вирџинију", одакле му се губи сваки траг. Рекао је и да је касније сазнао да је уз још неке Србе убијен и да су им тела бачена на депонију. Направили смо базу података и табеле о свим тим злочинима, идентификовали смо извршиоце и потенцијалне сведоке, и део по део документације ћемо предавати Специјализованом тужилаштву, у зависности од предмета који ће они формирати и процесуирати.

НЕУСПЕШНИ ЕУЛЕКС

ФИНСКИ адвокат Симо Пјетилајнен, који је радио у Еулексу на Косову, изјавио је да та мисија није могла да интегрише у косовски правосудни систем оно што је најбоља европска пракса.

- У косовским судовима постоји висок степен корупције. Оптужени често измичу правди подмићивањем или их од одговорности ослобађају њихови људи у судовима. Поред злочина и мржње, на Косову је уобичајена и крвна освета, која може да траје и 80 година - испричао је Пјетилајнен финским новинама.

ХАG СКРИВА ЖРТВE

МИЛОВАН Дрецун каже да су тимови Хашког трибунала између 1999. и 2000. године ексхумирали укупно 4.019 посмртних остатака, од којих је само 50 одсто идентификовано, а од идентификованих је само једна особа српске националности:

- Неидентификована тела су поново закопавана на локацијама које су до данас делимично непознате. Након завршених активности Хашког трибунала, утврђено је да постоји најмање 1.150 тела са 80 локација којима се губи сваки траг. Зашто им се губи сваки траг? Да ли су, можда, у питању српске жртве?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације