Министар одбране Александар Вулин апеловао је данас на представнике Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу да поново отворе истрагу у случају убиства 14-оро српских жетелаца у селу Старо Грацко код Липљана као и да отворе истраге "свих других неразјашњених злочина на Косову у којима је од доласка међународних снага, убијено више од 1.000 Срба".

Вулин је поводом 20. годишњице убиства 14-оро Срба у селу Старо Грацко оценио да тај злочин "није губитак једног села и неколико породица, већ губитак једног народа и читаве људске цивилизације".

"Међународна заједница се неповратно обрукала и показала да тамо где Србин нема свог полицајца, судију и законодавца, нема ни правде за њега. Где би се још могло убити 14 жетелаца, масакрирати 17-годишње дете, а да баш нико за то никада не одговара", упитао је Вулин а пренело Министарство одбране.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - 20 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА У СТАРОМ ГРАЦКОМ: Неизбрисива мрља на образу међународне заједнице

Он је током обиласка Спомен-собе "Косметске жртве" у Београду навео да су "албански терористи, али и КФОР и међународна заједница" одговорни што починиоци злочина у селу Старо Грацко ни до данас нису кажњени.

"Да је КФОР радио свој посао, као што и међународна заједница није радила свој посао, ми данас овде не бисмо говорили о трагедији, већ бисмо се радовали њиховим животима и ономе што су оставили иза себе. Сва одговорност је наравно на албанским терористима, али и више од њих на међународној заједници која им је омогућила злочин и да прођу некажњено", навео је министар.

У селу Старо Грацко код Липљања данас је одржан парастос 14-орици Срба који су убијени 23. јула 1999. године док су обрађивали земљу. Убиство српских жетелаца у том селу један је од најтежих злочина на Косову после повлачења српских снага безбедности и уласка међународних снага.

У нападу на групу Срба на њиви током жетве из заседе су убијена четири члана породице Јанићијевић - Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао 17 година, затим Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Полиција УНМИК-а је у октобру 2007. ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству, али је он, два месеца касније пуштен из притвора услед недостатка доказа.

Гробље у Старом Грацку, где су сахрањени страдали жетеоци, више пута је скрнављено и минирано.