ВИШЕ страних медија известило је о оставци тзв. косовског премијера Рамуша Харадинаја као и да је поднео неопозиву оставку након што га је суд у Хагу позвао на саслушање као осумњиченог.

Оптужбе за ратне злочине и мафијашке активности дуго прате Рамуша Харадинаја који је у Хагу двапут ослобођен, након што су сведоци неразјашњено гинули, пише данас немачка штампа, постављајући питање да ли ће сада ситуација бити другачија.

"Рамуш Харадинај је уметник политичког преживљавања“, пише берлински Тагесшпигел. „Без обзира да ли су у питању ратни злочини или мафијашке активности - некадашњем команданту ОВК никада ништа није доказано. За сада“, наводи лист.

Већина немачких медија пренела је да је косовски премијер изненађујуће поднео оставку након што је добио позив Специјалног суда за злочине ОВК у својству осумњиченог и требало би да буде испитан у Хагу следеће седмице.

"Харадинај већ има турбулентни историјат односа са Хашким трибуналом“, пише даље Тагесшпигел. Тај суд га је двапут - 2005. и 2011. године -оптужио због ратних злочина.

"У оба случаја је ослобођен. Упадљиво је при томе било што су бројни сведоци гинули на делимично неразјашњене начине“, додаје лист.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Рамуш Харадинај опет добио позив из Хага

Швајцарски "Ноје цирхер цајтунг" подсећа да се бивша главна тужитељка Трибунала Карла дел Понте и у својој биографији жалила на "масивно застрашивање сведока које је онемогућило ваљано извођење доказа“.

"Отворено је питање да ли ће нови суд боље изаћи на крај са овим проблемом. Двадесет година након догађаја свака оптужница почива скоро искључиво на исказима сведока. Скепсу буди то што млада институција има већ трећег главног тужиоца, али још ниједну оптужницу“, закључује угледни швајцарски лист.

Портал хамбуршког недељника "Цајт" подсећа да су бивши команданти ОВК Рустем Мустафа Реми и Сами Луштаку у јануару већ морали да се појаве у Хагу.

"Косовски медији извештавају да би већ током године могле да буду подигнуте прве оптужнице. Има спекулација да би Харадинај као и председник Хашим Тачи и председник парламента Кадри Весељи могли бити оптужени“, наводи "Цајт".

ББЦ подсећа да је Харадинај био "побуњенички командир" током сукоба на Косову 1998. и 1999. године, и преноси Харадинајеву изјаву да је имао избор да ли ће се пред судом појавити као премијер или као грађанин. Преносе и да је Харадинај демантовао оптужбе за које га Хаг терети, додајући и да је већ два пута ослобођен оптужби. ББЦ наводи да ће, према речима Харадинаја, саслушање бити одржано идуће недеље. Британски сервис подсећа и да је специјални Суд за злочине Ослободилачке војске Косова формиран 2015. године уз подршку Европске уније и да ће истраживати ратне злочине против етничких мањина и политичких противника на територији Косова и Метохије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕВИРАЊА У ПРИШТИНИ: Ево зашто је Рамуш Харадинај поднео оставку; Тачи: Жао ми је

О Харадинајевој оставци известили су и француски медији, а "Франс 24", је објавио текст у чијем наслову Харадинаја назива по његовом ратном имену – Рамбо. Тамошњи медији преносе да је Карла Дел Понте својевремено називала Харадинаја "гангстером у униформи". Поред оставке, медији су се бавили и Харадинајевом прошлошћу и наводе да се он пре премијерске дужности бавио грађевином, а радио је као избацивач и тренер борилачких вештина.

Кинеска Синхуа известила је о Харадинајевој оставци позивајући се на извештаје РТС-а.

Вест о Харадинајевој оставци преносе агенције Ројтерс, АП, као и турска телевизија "Дејли Сабах", агенција Анадолија, "Њујорк тајмс" и други. Медији подсећају да је Харадинај већ два пута ослобођен оптужби за ратне злочине и злочине против човечности против неалбанских мањина на територији КиМ у току сукоба крајем 90-их година, те да је хапшен 2017. године у Француској по српској потерници, али да је ослобођен у јуну те године.