ВРХОВНИ суд Краљевине Холандије данас је потврдио ранију одлуку према којој је Холандија делимично одговорна за смрт 350 Сребреничана у јулу 1995. године.

Убијени Сребреничани за које Холандија сноси одговорност истерани су из базе холандског батаљона УН 13. јула 1995. након чега су ликвидирани.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕСУДА У ХАГУ: Холандија 30 одсто крива за смрт 300 Бошњака

Реч је о коначној, правоснажној пресуди највишег судског органа у Холандији, а након жалбе представника породица убијених у Сребреници на закључак по жалби из 2017. године на истоветну пресуду Окружног суда у Хагу из 2014. године.

Тада је Холандија проглашена одговорном за смрт Сребреничана "30 одсто" са закључком како "није сигурно" да би преживели и да су остали у бази холандског батаљона.

Том одлуком Холандија је била ослобођена одговорности за страдање Сребреничана који нису били унутар базе холандског батаљона стационираног у Поточарима. Према тој пресуди, Холандија мора да исплати одштету породицама жртава, док износ одштете није прецизиран.

Холандска влада саопштила је да прихвата одлуку Врховног суда Краљевине Холандије да је та земља делимично одговорна за смрт 350 муслимана 1995. године на подручју Општине Сребреница, у Босни и Херцеговини.

Преживеле жртве злочина у Сребреници, породице страдалих и представници удрузења жртава незадовољни су пресудом Вховног суда у Холандији. За њих је данашња пресуда неприхватљива и најављују наставак утврђивања одговорности Холандије пред међународним судовима.