ГЕНЕРАЛ Ратко Младић враћен је у петак у притвор у Схевенингену после ноћи проведене у болници због здравствених проблема. Њему је у четвртак, док је разговарао са супругом Босом која му је била у посети, позлило и хитно је пребачен код лекара.

Како нам је испричао син бившег команданта Војске Републике Српске, Дарко Младић, генералу је почела да се кочи десна страна тела и осетио је пробадања у пределу грудног коша.

- Чуо сам се са оцем. Јавио се из притворске јединице. Тегобе су мање и боље се осећа. Рекао ми је да су му лекари казали да нема нових проблема са срцем. Такође ми је пренео да му главу нису снимали. Надам се да ћемо овога пута добити лекарску документацију брже, јер се дешавало да чекамо и по два, три месеца, а важно је да се дијагностика уради што пре - рекао је за "Новости" Дарко Младић.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Младић све болеснији


Чим је враћен у притвор, у посету му је поново дошла супруга Боса, која је већ неколико дана у Хагу.

На статусним конференцијама, одбрана Младића стално указује на то да генерал има здравствених тегоба, да му је из дана у дан све лошије, а да су највећи проблеми кардиоваскуларни.

Главни проблем је, према речима адвоката Бранка Лукића, то што је "калцификовано више од 50 одсто Младићевог мозга, на којем су лекари уочили и дегенеративне промене". Због закречења крвних судова знатно је повећана и могућност од срчаног удара.

На последњој конферецији у јуну, Лукић је рекао да је његов брањеник већ имао срчани удар у хашком притвору 2013. године.

- Медицинско особље у Схевенингену регистровало је да Младић често пати од срчане аритмије, али да то не може нанети штету његовом здрављу. Нешкодљива срчана аритмија не постоји, ни у медицинској теорији, ни у пракси - рекао је Лукић.


Хашки трибунал је 2017. године осудио Младића на доживотну казну затвора због ратних злочина, а одбрана је уложила жалбу. Он је 12. марта ове године у Хагу дочекао 77. рођендан.

ДЕВЕТОРИЦА УМРЛА У ЗАТВОРУ

СРБИЈА последњих десет година тражи да хашки осуђеници служе казне у нашој земљи. Већина њих су људи у годинама, а у најтежем положају су Милан Мартић и Драгомир Милошевић.

Министарка правде Нела Кубуровић говорила је више пута да већина осуђених Срба немају адекватну медицинску заштиту:

- Деветорица Срба умрла су током издржавања казне, а неки и пре окончања поступка пред Трибуналом.