ЧИНИ ми се да је теже од сваке болести када те окривљују за нешто што ниси урадио. Када знаш да ниси крив, а мораш то да доказујеш. Веровао сам, ипак, да ће правда кад тад победити!

Овако, за "Новости", почиње своју исповест Милош Петковић (55), из Мале Круше код Ораховца, којег је косовски Специјални суд ослободио кривице да је у свом месту починио наводни ратни злочин. После девет и по месеци проведених у притвору, каже да се после пуштања на слободу највише радовао сусрету са члановима породице, сестрама, родитељима... Свестан да нема никакве кривице и да је оптужница, коју је својевремено против њега подигла мисија Унмик, лажна, Милош у шали додаје да се ужелео и разговора јер је већи део времена у притвору провео у самици и тишини. А највише, додаје, у размишљању ко је на правди бога желео да га оптужи и коме је сметао, поготову што је са Космета отишао годину дана пре ратих дејстава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УХАПШЕН У МАЂАРСКОЈ ЗБОГ ЛАЖНЕ ПРИЈАВЕ: Србин пуштен после оптужби за злочине над Албанцима, вратио се у Србију


- Иако сам и раније одлазио из земље у Словачку, где сам радио у фабрици телевизора, тог 6. септембра прошле године био сам шокиран када су ме на граници задржали мађарски полицајци - сећа се Петковић. - Прво су ме двадесетак минута држали без икаквог објашњења, а потом су ме одвели у полицијску станицу у Сегедину где сам провео ноћ и где су ми рекли да сам ухапшен због некаквог ратног злочина на Косову.

Био је, каже, запањен и када су му саопштили да ће бити испоручен косовским органима власти, али додаје да ни у затвору у Будимпешти, ни у Грдовцу код Подујева није имао неких већих проблема, јер су се према њему односили коректно. Није, додаје, размишљао о страху, али је, истиче, све време био свестан да му могу подметнути лажне сведоке о наводној кривици.

- Највише сам се плашио лажних сведочења Албанаца, јер знам да су многи Срби робијали у косметским затворима ни криви ни дужни - наставља Петковић. - Зато се ничему добром нисам надао.

Милош Петковић

У Приштину је, из Мађарске, преко Беча, стигао 17. маја ове године и из аеродромске зграде одвезен у полицијску станицу где је испитиван.

- Наравно да сам негирао кривицу, јер сам знао да нисам крив. И поред тога што ми је позлило и после пружене лекарске помоћи, у глави су ми одзвањале речи косовске тужитељке Дрите Хајдари, која ми је рекла да не бринем и да немам разлога да се секирам ако нисам крив. То су ми понављали и касније у затвору високог ризика у Грдовцу код Подујева, где су се такође понашали коректно према мени, али претежак је осећај када сте лишени слободе без основа - истиче Милош, срећан што је, каже, захваљујући адвокату Љубинку Тодоровићу, успео да докаже да није крив.


СЛОБОДА, ПА ПОСАО

ПЕТКОВИЋ истиче да ће поднети тужбу против косовских власти због неоправданог вишемесечног боравка у притвору и додаје да је одмах по изласку на слободу сестру најпре питао за здравље родитеља Десанке и Анреје.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УХАПШЕН ПО ЛАЖНОЈ ПРИЈАВИ Ослобођен Србин оптужен за злочине над Албанцима


- Желео сам да затекнем живог оца, јер је пре три недеље имао инфаркт - каже нам Милош, који је после ослобађања из затвора и вишесатне полицијске провере на административном прелазу Мердаре, у друштву сестре и зета, наставио ка Крушевцу да загрли родитеље. - Тренутно сам код сестре у Крушевцу, али намеравам да кренем у Београд, да потражим неки посао.


КРСТИЋУ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР

ЗЛАТАНУ Крстићу из Крагујевца, којег косовско Специјално тужилаштво сумњичи за наводни ратни злочин против цивилног становништва, продужен је притвор за још два месеца. Крстићев адвокат Дејан А. Васић истиче забринутост за здравствено стање свог брањеника, јер је, како истиче, пре хапшења имао неколико хируршких интервенција.

Златан Крстић

Тужилаштво повезује Крстића са нестанком, а потом и стрељањем четворице чланова породице Нухај из села Неродимље у општини Урошевац, што, према Васићевим речима, нема везе са реалношћу, јер се Крстић годинама пре ратних сукоба на КиМ преселио у централну Србију.


ОПТУЖНИЦА

ПРЕМА речима адвоката Љубинка Тодоровића, Петковић је ухапшен на основу истраге коју је покренуо Еулекс за догађаје од 26. и 27. марта 1999. у Малој Круши и убистава Албанаца, за која су осумњичени сви Срби некадашњи житељи тог места.

- Петковић је пуштен на слободу јер тужилашто није имао ниједан доказ против њега, поготову што од маја 1998. године није био на Космету - каже Тодоровић и додаје да је пријава против Петковића била лажна, о чему говори и одустајање три наводна сведока од давања исказа.