Комисија: Идентификовано 11 жртава српске националности

Танјуг

понедељак, 17. 06. 2019. у 16:41

Комисија: Идентификовано 11 жртава српске националности

Илустрација / Фото АП

Посмртни остаци ексхумирани су у Горњем Селишту (2), Петрињи (2), Глини (1), Шашу (1), Шибенику (1), Врбовљани (1), Водотечу (1), Грачацу (1) и Вуковару (1)
У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу данас је уз присуство чланова породица обављена идентификација посмртних остатака 11 жртава српске националности, страдалих током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у периоду од 1991. до 1995. године, на подручју Републике Хрватске, саопштила је Комисија за нестала лица.


Посмртни остаци ексхумирани су у Горњем Селишту (2), Петрињи (2), Глини (1), Шашу (1), Шибенику (1), Врбовљани (1), Водотечу (1), Грачацу (1) и Вуковару (1).


Сви посмртни остаци 11 лица су идентификовани методом анализе ДНК, прецизира се у саопштењу и додаје да ће њихова сахрана бити обављена у складу са израженим жељама породица.


Прочитајте још: ПОНИЖАВАЊЕ СРПСКИХ ЖРТАВА: За злочине над Србима - 14 месеци затвора


Према подацима Комисије, кроз овај процес у периоду од 2001. до 2019. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци преко 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске, а посмртни остаци преко 980 идентификованих жртава су предати породицама ради сахране.


Од самог почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.


Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)