КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Косовско специјално тужилаштво подигло је оптужницу против Зорана Ђокића из Пећи, осумњиченог за ратни злочин против цивила током марта и априла 1999. године у том граду.


Наиме, косовска полиција ухасила је почетком фебруара Ђокића на административном прелазу Јариње када с еу аутобусу налазио са малолетним дететом и од тада се налази у притвору. Како је у изјави „Новостима“ рекао Ђокићев адвокат, Љубомир Пантовић за оптужницу нема никаквих основа нити доказа јер је по његовим речима тужилац предложио "потпуно неуверљиве и некредибилне" сведоке.

- Први и основни мој утисак јесте да је оптужница подигнута без основа а сведоци на које се позива тужилаштво истичу да нису били сведоци догађаја нити познају Ђокића већ истичу наводе да су чули да је те наводне злочине починио Зоран Ђокић. Иначе, према мојим сазнањима у то време у Пећи су сасвим сигурно живела најмање две а верујем и више особа са именом Зоран Ђокић - истиче адвокат Пантовић који напомиње да су сведоци наводно после двадесет година на слици препознали Ђокића који се оптужницом терети да је наводно у у сарадњи са "неидентификованом криминалном групом српске националности" починио злочине против цивилног становништва у једном пећком насељу према наводима оптужнице иселили Албанце из својих домова а неке од њих и убили.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ухапшени Србин спроведен у затвор код Подујева


Иначе, адвокат Пантовић подсећа да је Ђокић до 2015. године живео у Косовској Митровици где је радио у више невладиних организација, и чак једно време у влади тзв. Косова, односно Министарству за заједнице и повратак због чега је рађена његова провера односно где је и шта радио за време ратних дејстава. Такође, Ђокић који је родом из Пећи радио је и за више иностраних организација као и једну невладину америчку организацију а како му отац и сестре живе на Космету безброј пута је долаио у посету док се није настанио на северу Космета због посла.


- Поуздано знам да је са својом малолетном децом одлазио у Пећ , а да се осећа кривим за било који злочин сасвим сигурно то никада не би урадио - закључУје адвокат Љубомир Пантовић, Ђокићев бранилац, наглашавајући да током бројних провера у Ђокићевој бографији није пронађено ништа непримерено нити криминално.