Породица Битићи против превременог отпуста Ђорђевића

Танјуг

понедељак, 20. 05. 2019. у 22:28

Породица Битићи против превременог отпуста Ђорђевића
Чланови породице Битићи и њихови правни заступници покренули су кампању за спречавање ранијег изласка из затвора Властимира Ђорђевића, бившег начелника Ресора Јавне безбедности МУП Србије
ВАШИНГТОН - Чланови породице Битићи и њихови правни заступници покренули су кампању за спречавање ранијег изласка из затвора Властимира Ђорђевића, бившег начелника Ресора Јавне безбедности МУП Србије, у време сукоба на Косову 1998-1999, објавио је "Глас Америке".

Ђорђевић, који услове за ранији отпуст испуњава 17. јуна, пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију је 2011. осуђен на 27 година година затвора, због ратних злочина и злочина против човечности на Косову. У жалбеном поступку је казна, коју издржава у Немачкој, смањена на 18 година затвора.

"Глас Америке" наводи да су га заступници породице Битићи означили као особу ангажовану у прикривању злочина српских снага на Косову - као и главним осумњиченим за убиство, америчких држављана, Илија, Агрона и Мехмета Битићија 1999. у Петровом селу у источној Србији.


Преноси се и изјава Иљира Битићија, једног од преживале браће, који сматра да Ђорђевић "не би смео да добије ранији отпуст све док не покаже да се рехабилитовао".

"Глас Америке" наводи да је Иљир Битићи више пута као једну од одговорних особа именовао и Горана Радосављевића Гурија, некада високорангираног полицијског официра, данас функционера Српске напредне странке.

Преноси се и изјава Правина Мадхираја, представник међународне невладине организације "Права притворених", која заступа породицу Битићи, да се још трага за "1.654 особе, од тога 1.092 Албанаца, као и 562 Срба и Рома".

"Постоје масовне гробнице, које још нису нађене. Ђорђевић зна како их пронаћи. Признао је и све елементе одговорности за убиства Битићија и док не пружи доказе не би смео да буде ослобођен", рекао је Мадхирају.

"Глас Америке" наводи да су амерички држављани Или, Агрон и Мехмет Битићи из САД дошли на простор тадашње Савезне Републике Југославије да би се на страни тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) борили против српских војно-полицијских снага током сукоба на Косову 1999. године.

Наводи се да су ухапшени крајем јуна 1999. због илегалног уласка у тадашњу Југославију, због чега их је суд у Прокупљу осудио на 15 дана затвора.

"Глас Америке" наводи да су четири дана пре истека казне изведени из затвора, одведени у Петрово Село у источној Србији, где су 9. јула убијени, а њихова тела нађена су 2001. године у једној од две масовне гробнице у том месту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације