Премијерна пројекција документарног филма "Тузла-злочин без казне" о страдању и егзодусу српског народа, одржана је у уторак 14. маја у бијeљинском Центру за културу.

Филм сведочи о страдању Срба у 20 веку на простору Тузланске регије, од Првог,преко Другог светског рата,као за време грађанског рата вођеног у БиХ од 1992. до 1995. године.

Васо Поповић,православни војни свештеник и члан Завичајног удружења Тузлака у Бијељини, каже да попис из 2013. године показује,да је од 80.000 Срба који су живели пре рата у Тузли,сведен на статистичку грешку.

Прочитајте још - Злочин без казне у Тузли: Муслимани су мучки побили 224 голобрада војника

Пројекцију филма о страдању Срба у Тузли,организује Републички центар за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица РС,те Завичајно удружење Тузлака у Бијељини.

Организатори наводе,да се на овај начин обележава 27 година од егзодуса Срба тузланске регије, и злочина над тузланском колоном војника ЈНА 15. маја 1992.године.

За плакат филма послужила је фотографија "Корак до слободе" хонорарног фоторепортера "Новости" Божидара Милошевића,која је на Танјуговом конкурсу за фотографију године освојила друго место.

Победничка фотографија на том конкурсу је била "Крик мајке из Факовића" аутора Милоша Цветковића,фоторепортера "Новости".

Фотографија је снимљена у Мемићима у Зворничкој општини приликом првог изласка Срба из Тузле на слободну територију,а међу њима се нашла и уплашена девојчица са лутком. Фотографија је посредством агенције "Ројтерс" отишла у свет као сведочанство о прогону Срба.