ВЕРУЈЕМ да Радован Караџић није знао да ће његове речи бити пренете у јавност. Он је човек који поштује правила и за 11 година у притвору није направио ниједан инцидент. Вероватно ће притворска управа сад више контролисати његове телефонске позиве.

Овако за "Новости" правни саветник Радована Караџића Марко Сладојевић коментарише недавно укључење бившег председника Републике Српске на јавну трибину у Српској кући у Подгорици и најаву Секретаријата Механизма у Хагу да ће о томе спровести истрагу.

Прочитајте још:Прислушкују Радована Караџића

- Крајња мера може бити да му забране телефонске разговоре - наводи Сладојевић. - Према њиховим прописима, притвореницима није дозвољено аудио или видео укључење у јавне догађаје. Могу само да дају интервју на начин да се питања доставе писано, па да суд одобри и питања и одговоре.

Сладојевић додаје и да то што ће се слушати Караџићеви разговори није ишта ново:

- И раније су то чинили, да би утврдили да ли се правила поштују. С времена на време би нас обавестили да га у одређеном периоду прислушкују. Он у соби има компјутер, али нема интернет, тако да му је телефон једини контакт са породицом.

Прочитајте још: АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА ТВРДИ: Караџић хтео још '96 да се преда, али није јер се плашио да ће га Милошевић убити

Караџић је пре неколико дана из притвора позвао свог најмлађег брата Радисава Раца Караџића, који је тад био на трибини о стварању Републике Српске и који га је пустио на спикерфон. Караџић је поручио да Срби буду благи према људима у Црној Гори који тренутно имају кризу идентитета.

Његова кћерка Соња Караџић Јовичевић за "Новости" каже да се Радован не чује баш често са братом Рацом, јер позиви из Холандије много коштају:

- Не знам зашто га је Рацо ставио на спикерфон. Можда је рекао, "ево га Радован" и у том одушевљењу и еуфорији га укључио да га и други чују не размишљајући да може да му направи штету. Ми га никада нисмо укључивали, рецимо, на састанке СДС-а, јер породица може да буде лишена разговора са њим - да се нанесе велика штета, а добије мала корист од прављења такве сензације.

Соња указује и да је приликом изрицања правоснажне пресуде Караџићу активиста "Анти-Дејтон" организације и најближи човек Насера Орића уживо уз помоћ телефона емитовао пренос на интернету и прекршио судске прописе, али није било никакве санкције према њему.

МЛАДИЋ СЛУЧАЈНО У ПРОГРАМУ

НЕДАВНО се и Ратко Младић из притвора уживо укључио у јутарњи програм ТВ Хепи, јер је позвао сина Дарка који је баш тада био гост код Миломира Марића и који је укључио спикерфон. Спроведена је истрага, преслушани су Младићеви ранији позиви и утврђено да то није намерно урадио.