ПРЕСУДА ЗА ЗЛОЧИН У ЗВОРНИКУ 1992: Заклала дечака, добила само десет година

С. МИШЉЕНОВИЋ В. МИТРИЋ

08. 05. 2019. у 10:30

ПРЕСУДА ЗА ЗЛОЧИН У ЗВОРНИКУ 1992: Заклала дечака, добила само десет година

Елфета Весели свирепо je убилa дечака Слободана Стојановића /Фото: Тужилаштво БиХ

Суд БиХ донео благу пресуду за свирепи злочин који је Елфета Весели Починила током рата у Зворнику. Слободан Стојановић усмрћен метком у главу из непосредне близине

СУД БиХ изрекао је у среду првостепену пресуду којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, док је оптужбе ослобођен њен надређени Сакиб Халиловић, као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ.

Халиловић је ослобођен оптужби да је посматрао убиство дечака и пропустио да, као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ, казни Веселијеву која је била припадник овог вода.

Судско веће је Елфету Весели прогласило кривом што је као припадник овог вода у другој половини јула или првој половини августа 1992. године из непосредне близине испалила метак у дечакову главу и на тај начин га усмртила. Претходно је Веселијева дечаку који је био на бициклу пришла с леђа и пререзала му грло ножем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ: Елфета ножем пресекла врат дечаку, Орић мирно гледао како га коље!

- На основу доказа и многобројних изјава сведока, Судско веће је закључило да је Елфета Весели убила дечака Слободана Стојановића са директним умишљајем - рекао је Дарко Самарџић, председавајући Судског већа.

Сестра Слободана Стојановића Слађана Црквењаш, као сведок на суђењу, изјавила је да су комшије муслимани у више наврата казали њеном оцу да је "Албанка Елфета Весели, ћерка шумара Рахмана из села", убила њеног брата из освете, због смрти оца.

ЛАЖНЕ СУЗЕ ТОКОМ суђења је посебно била мучна ситуација када је Слободановој сестри Слађани саучешће упутила Елфета Весели - "жена монструм" како су је и саборци звали. Да сцена буде "употпуњена", чак је Елфета пустила и сузу. Чим је судско веће преусмерило поглед са оптужене, осмеха јој није мањкало.

Унакажено тело дечака Слободана Станковића без одеће, одсечених прстију, поломљених екстремитета и насилно извађених зуба пронађено је у масовној гробници у Новом Селу у јулу 1993. године. Сахрањен је на гробљу у Дрињачи.

Веселијева је монструозни злочин починила са 32 године.

Самарџић каже да је Веселијева осуђена за злочин против цивилног становништва према Кривичном закону бивше Југославије који је важио у време када је дело почињено.

Елфета Весели рођена је 1960. године у Урошевцу на Косову, одакле се с породицом преселила у БиХ, у Доњу Каменицу. Током рата у БиХ, према подацима Центра за истраживање ратних злочина, придружила се јединицама Насера Орића. Након рата, отишла је у Швајцарску код брата Мухамеда Веселија. Тужилаштво БиХ упутило је путем Министарства правде БиХ у новембру 2015. године захтев институцијама Швајцарске за њено изручење. Веселијеву, која се годинама скривала, швајцарске власти испоручиле су БиХ у марту 2017. године.

Елфети Весели је у казну урачунато и време проведено у притвору од 24. марта 2017. године, као и време проведено у екстрадиционом притвору у Швајцарској. Мера притвора у среду јој је продужена за још девет месеци.


СДС: НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРБЕ

ПРЕСУДА Суда БиХ Елфети Весели за монструозно убиство дечака Слободана Стојановића је скандалозна и још један у низу доказа да правда за жртве српске националности у БиХ не постоји, саопштено је из СДС. "Чак и кад Суд БиХ осуди лице за злочине над Србима, казна је несразмерна злочину који је почињен".

- Какву поруку Суд БиХ шаље јавности кад за свирепо убиство дванаестогодишњег детета Слободана Стојановића изриче казну од само 10 година затвора - питају се у СДС. - Скандалозно блага казна за злочин назапамћен у Европи још од Другог светског рата. Тако гнусан злочин какав је учинила Елфета Весели, леди крв у жилама и узима се као пример монструозности ратног злочина и у међународној јавности. Без правде за све жртве рата нема ни трајног помирења међу народима у БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

Miksi77

08.05.2019. 10:55

10 godina za svirepo ubistvo i oslobađajuća presuda. Tako oni vide zločin. Evo da počnemo da učimo od njihovog pravosuđa kako da sudimo mašina koji su počinili neki zločin

дане

08.05.2019. 11:02

Само 10 година казне јер је убила цивила и то још дете. Да је убица био Србин или из Северни Македонац добио би 40 година и све би ТВ и новине о томе извештавале у свету. Али када је убијен православни човек онда минимална казна јер мање вреди због вере и припадности. Онда да причамо о правди које нема за неке а за неке има.

oko

08.05.2019. 13:07

@дане - Za pravdu prema Srbima, moraju SRBI da se izbore. Već smo svi videli kako je to kada se sam za sebe ne boriš: drugi se za tebe boriti neće!!!!!

Snjezana

08.05.2019. 11:15

Samo 10 godina za takvo svirepo ubistvo djeteta???? Da li je ta osoba mozda majka,tetka....ili samo jedan monstrum?

Чикириз

08.05.2019. 11:36

Крв овог невиног дечака на њену главу и главу оних који су је тако благо осудили! Један је Бог и њој нема спаса ни по њиховом Закону( Куран) а ни по нашем ( Божје заповести у Библији)!

Di

08.05.2019. 12:33

Sramna presuda. Zaista nemam komentar. Zao mi je samo sto nisam neki hladnokrvni manijak imala bih zaista spisak ovakvih monstruma da im sama presudim kada vec nema suda.

velik greh

08.05.2019. 15:52

oni cak i lice kao da ga je ona rodila.Neki ljudi samo imaju ljusturu ljudsku a iznutra su zveri. sa njima nema nikakvog razgovora i sami poznaju jedino svoj metod Neka smatra da je ubila svije cedo jer su sva deca nasa tako nevina i mnogo bolja od nas (ako uopste moze da razmilja , izgleda da ne )

Nemanja Simović

08.05.2019. 15:54

Много је 10 година за клање деце . То пар месеци треба.

Cole

08.05.2019. 16:12

Ubiti ovog monstruma po kratkom postupku bi bilo preblago za to sto je uradila. To treba muciti mesecima i onda zakopati polu zivo.

Braco

08.05.2019. 16:23

Dobro je. Neka odrapi ovo sto joj je ostalo da odlezi. Onda kad izadje lijepo neka se neko nadje pri ruci sa drvenim maljem. Ovakve spodobe nebi trebalo da hodaju po zemlji. Za nju ima posebno mjesto u paklu.

Crni GUJA

08.05.2019. 16:40

Klati srpsku decu je demokratsko pravo,kladim se da ce izaci za par godinq. Nezavisna Republika Srpska

mama

08.05.2019. 21:43

Jezivo.Sa kim smo mi to ziveli i koga smo bracom zvali?A i dans svoje krvnike nazivamo prijateljima! Ne reazumem, ali osecam strasan bes.

Dusan

09.05.2019. 16:26

Mi nemamo drzavu, mi smo OKUPIRANI, a u okupiranoj Srbiji sudi se samo Srbima! A oni kolju nas vec jako dugo zato sto mi njih nismo nikad. BEZ KAZNE ZLOCIN SE PONAVLJA.

Srbin

09.05.2019. 18:25

Pronaci Elfetu Veseli i vratiti na isti nacin kao sto je ona nevinog decaka lisila zivota, a koji joj ama bas nista nije ucinio nazao. I ne samo Elfetu Veseli, nego i sve ostale krvoloke Siptare koji su nozevima klali Srbe, odsecali im delove tela za transplataciju i prodaju, ubijali mlade, stare i nemocne iza ledja, lizali dupeta NATO i EU okupatora, a narocito se istakli u vrsenju zlocina nad onima koji su im dali utociste u zemlji Srbiji da u njoj zive bez straha od ubice Enver Hodze.