Обележавање 27 година од злочина у сарајевској Добровољачкој улици и ове године, у организации Одбора Владе РС, одржано је у месту Мијевићи, у Источном српском делу Сарајева.

Годинама већ представници Републике Српске овај дан не обележавају на месту где се злочин догодио да би се избегле провокације припадника бошњачких удружења- паравојних формације БиХ, “Зелене беретке” и понижавање жртава и њихових потомака.

Прочитајте још:ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЗЛОЧИНА У ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ": Тужно што нема осуђених

Обележавање, у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова, почело је служењем парастоса у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима.

После парастоса, положени су венци код централног Спомен-крста.

У нападу паравојних муслиманских наоружаних формација на припаднике ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву убијена су 42 припадника ЈНА приликом договореног повлачења из зграде команде војне области, док је 71 рањен, а 207 припадника ЈНА је заробљено.

Од 42 погинула војника ЈНА, њих 32 били су Срби, шесторица Хрвати, по два Бошњака и Албанца.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, руководили су тадашњи члан Председништва БиХ Ејуп Ганић и остатак тадашњег руководства,а безбедност војника гарантовао је и тадашњи председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић.

Злочин у Добровољачкој срамота је и починилаца и политичког Сарајева, изјавио је поводом обележавања овог догађаја председник Скупштине Републике Српске Недељејко Чубриловић.

“Нажалост, ни после толико година, злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици није доживео судски епилог “, рекао је Чубриловић за Срну, а пренела је РТРС.

А на месту на којем се све догодило у Добровољачкој улици у Сарајеву, окупили су се припадници Удружења "Зелене беретке", који овај злочин обележавају као “један од најважнијих дана у одбрани Сарајева И БиХ”.

ЛИНТА: ДОБРОВОЉАЧКА - ОСМИШЉЕНИ РАТНИ ЗЛОЧИН

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта изјавио је данас да се пре 27 година у Добровољачкој улици у Сарајеву десио осмишљен ратни злочин над припадницима ЈНА.

Линта подсећа да су муслиманске паравојне формације извршиле 2. и 3. маја 1992. године нападе на Дом ЈНА и колону ЈНА која се, у складу са договором, мирно повлачила из Сарајева.

"Током мучког и бруталног напада на колону страдали су невини војници ЈНА иако су имали чврсто обећање да им се ништа неће десити. За овај стравични злочин није одговарао нико од високих политичких, војних и полицијских функционера тадашње БиХ иако постоје бројни материјални докази", наводи Линта у писаној изјави.

То је, каже, један у низу примера да правосудне инситуције БиХ не поштују начела непристрасности, независности и професионализма већ су у функцији оправдавања лажне и бесмислне приче да су Срби агресори, а Бошњаци жртве.

Линта је позвао српско Тужилаштво за ратне злочине да поново отвори истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и извршиоца злочина у Добровољачкој улици, јер, без кажњавања одговорних за овај, као и за бројне друге ратне злочине над Србима, није могуће говорити о добросуђедским односима између Србије и БиХ и успостављању поверења између Срба и Бошњака.

Он додаје да значајну улогу у амнестирању злочина које су починиле муслиманске паравојне формације има и Хашки трибунал који је 2003. године одбацио случај "Добровољачка", јер је, каже, нетачно оценио да је колона ЈНА била легитиман војни циљ.

"Хашки трибунал није узео у обзир кључну ствар да је постигнут договор Команде ЈНА, председника тадашње БиХ Алије Изетбеговића, тзв. Територијалне одбране БиХ и представника међународне заједнице о њиховом мирном изласку из града", навео је Линта.