Годишњица „Бљеска“: Уместо што слави Хрватска да осуди злочине

Новости онлине

30. 04. 2019. у 16:15

Годишњица „Бљеска“: Уместо што слави Хрватска да осуди злочине

Операција „Бљесак“

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије поводом позвала је хрватске надлежне органе да приведу правди одговорне за ратне злочине
Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије поводом 24. годишњице операције „Бљесак“ позвала је хрватске надлежне органе да приведу правди наредбодавце, организаторе и починиоце ратних злочина извршених у тој операцији над невиним српским цивилима.

Координација подсећа да је у нападу хрватских паравојних, војних и полицијских снага на Западну Славонију, која је била подручје под заштитом снага Уједињених нација (УНПРОФОР) 1. маја 1995. године, за само 36 сати убијено 283 Срба, већином цивила (57 жена и 9 деце), а 15.000 их је протерано.

„Уместо што, преко двадесет година, хрватски државни врх сваке године слави акцију ’Бљесак‘, било би цивилизовано, хумано и људски да званичници Хрватске осуде злочине који су почињени у наведеној акцији, упуте јавно извињење породицама жртава и извршиоце приведу правди“, наведено је у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Обележана 21. годишњица егзодуса Срба током акције Бљесак

Истиче се да без тога и без јасног суочавања са прошлошћу неће бити могуће успоставити нормалне међунационалне односе између хрватског и српског народа, што је преко потребно и једнима и другима.

„Идеологија и дух усташког поздрава ’За дом спремни‘ још су живи у Хрватској. Та идеологија је убила многе цивиле у наведеној акцији, међу којима и двадесет два српска цивила у селу Медари, од којих је једанаест жена и троје деце од 7, 8 и 11 година“, подсетила је Српска координација, додајући да се према евиденцији удружења још преко 1.800 лица српске националности води као нестало.


(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

oskar

03.05.2019. 06:56

gosp. Vojvođanine, možda ste prespavali! Mi smo sve vratili sami još 95.