Приштински Expres пише данас да Специјално тужилаштво, које истражује злочине бивших припадника тзв. ОВК над Србима, другим припадницима мањина и "нелојалним Албанцима", већ има припремљене оптужнице и против политичких лидера Косова, међу којима су Хашим Тачи и Кадри Весељи.

Прочитајте још:Косовски медији: Специјални суд спрема оптужнице против Тачија и Весељија

Позивајући се на неименоване саговорнике из, како наводе, једне земље, чланице ЕУ, Суд је већ обезбедио сведоке, видео снимке и друге доказе, али ће прве оптужнице, ипак, бити подигнуте за злочине почињене у послератном периоду.

"Тужилаштво данас има оптужницу против Тачија, Весељија, Реџепа Сељимија, Даута Харадинаја, Сами Љуштакуа, Азема Суље и многих других", наводи Expres и додаје да ће то бити праве "бомбе".

Иако се чинило да је Специјално тужилаштво утихнуло "пред олују", лист пише да је позив за саслушање у Специјалном тужилаштву ових дана добио још један бивши припадник тзв. ОВК, Мендим Дака, који је био један од лидера специјалне јединице Генералштаба, познат под надимком "Шари".

Прочитајте још: БЉЕРИМ КУЧИ У ХАГУ: Исказ о трговини органима

Дака је рекао да га је Специјални суд позвао као осумњиченог, али да у Хаг иде без одбране, јер нема новца за адвоката.

Док је крајем прошле године главна тема била позивнице које су готово свакодневно стизале од Специјалног тужилаштва, сада, како се наводи, овакве инфо

Специјално тужилаштво тренутно ради на саслусању нижих нивоа бивши приипадника тзв ОВК, додаје лист.

Дака је Expres-у дао на увид позив Специјалног тужилаштва које га је позвало као осумњиченог.

У Хаг, каже, мора да се јави 13. маја до 17 сати.

Дака је, иначе, био војник у Клечки, а касније је водио специјалну јединицу у Главном штабу по наређењу Азема Суље.

Иначе, у хашком Специјалном тужилаштву које истражује злочине које су починили припадници тзв. ОВК, до сада је саслушано око 100 особа као осумњичени и као сведоци, али оптужнице, тврди лист, неће бити поднете све док не буде саслушано и преосталих 300 особа.

До сада су, подсећа се, саслушани неки од њих, Луштаку, Ррустем Мустафа-Реми, Силејман Сељими и Сокол Добруна.

Екпрес пише да је неколико пута покушао да добије Даута Харадинај, Весељија, и Сељимија, али се они нису одазивали на позиве.