Судије Механизма за кривичне судове у Хагу продужило је некадашњим челницима Државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу званом Френки привремени боравак на слободи, који је раније био орочен на 2. мај.

Одлуком судског већа Симатовићу је привремени боравак на слободи продужен до 13. јуна, а Станишићу до 31. октобра, објавио је у среду Механизам.

Станишићу је дужи период на слободи одобрен због лошег здравственог стања и лечења.

Прочитајте још - Станишић и Симатовић на привременој слободи у Србији до 2. маја

Симатовићу средином јуна 2017. године почело је поновљено суђење пред Хашким трибуналом, пошто је Жалбено веће 2015. године укинуло првостепену преасуду којом су били ослобођени од свих оптужби и наложило да им се суђење понови.

Механизам је за 18. јун планирао да почне извођење доказа одбране.

Бивши шеф Службе државне безбедности Србије Станишић (66) и његов помоћник Симатовић (67) оптужени су за злочине Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ, 1991-95.

Прочитајте још - Хашки суд одбио захтев Франка Симатовића-Френкија за ослобађање

Првом пресудом из 2013, која је укинута, претресно веће већином гласова је било закључило да Станишић и Симатовић нису одговорни за почињење злочина који им се стављају на терет и ослободило их свих оптужби, те наложило да одмах буду пуштени на слободу.

Жалбено веће је по жалби тужилаштва 15. децембра 2015. поништило ослобађајућу пресуду и наложило да се Станишићу и Симатовићу суди поново по свим тачкама оптужнице.

Они негирају кривична дела за која су оптужени.