Пред Судом БиХ почело је суђење петорици оптужених за злочине над ратним заробљеницима, припадницима Војске Републике Српске (ВРС), почињене на подручју Вишеграда и Горажда.

Суђење је почело читањем оптужнице и уводним речима, преноси Фена.

Тужилаштво БиХ терети Ћамила Рамића, Мехмедалију Топаловића, Химзу Селимовића, Рамиза Мићиводу и Мустафу Стоврага по 15 тачака за злочине над заробљеницима почињене у периоду од 1992. до 1994. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕГИРАЛИ СВЕ РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ: Дудаковић и остали се изјаснили да нису криви за злодела над Србима!

Према оптужници, Рамић је био начелник за безбедност Опцштинског штаба Територијалне одбране (ТО) и касније помоћник команданта за безбедност Вишеградске бригаде Армије Босне и Херцеговине (АБиХ).

Њему је на терет стављено да није спречио ни предузео мере на кажњавању војних полицајаца који су злостављали заробљенике у импровизованом затвору у Каоштицима у општини Вишеград, од октобра 1992. до краја јануара 1993. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SLUČAJ ''DUDAKOVIĆ'': Predloženo saslušanje 447 svedoka

Како се наводи у оптужници, један заробљеник је подлегао повредама од задобијених батина и његово тело никад није пронађено, а један је умро током заробљеништва.

Тужитељка Маријана Човић је у уводној речи најавила саслушање 97 сведока и три вештака.

Селимовићев бранилац Славиша Продановић казао је да у односу на његовог брањеника овај предмет има политичку позадину и да је монтиран.

Он је затражио искључење јавности у намери да се осврне на извесног заштићеног сведока, али је председавајућа Судског већа Минка Крехо рекла да ће пресуда бити донета на основу доказа и да у овој фази не треба износити тврдње о монтираној оптужници.

Остале одбране нису износиле уводну реч.