Прве оптужнице Специјалног суда биће подигнуте због послератних убистава Албанаца а међу оптуженима ће бити и председник Косова Хашим Тачи, председник Скупштине Косова Кадри Весељи и неколико бивших команданата Ослободилачке војске Косова, пише портал газетаекспрес (gazetaexpress.com).

Позивајући се на високог званичника Специјалног суда портал пише да су обезбеђени многи докази на којима ће засновати оптужнице.

ПРОПЧИТАЈТЕ ЈОШ - Bljerim Kuči se pred Specijalnim tužilaštvom branio ćutanjem

Према порталу, Специјално тужилаштво је до сада испитало око 100 особа у својству осумњичених и сведока, док у плану има испитивање још 300 појединаца пре него што подигне прве оптужнице.

Званичник суда током разговора у једној европској земљи рекао је да ће прве оптужнице бити о послератним убиствима, за злочине против Албанаца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Prve optužnice Specijalnog suda očekuju se do kraja marta

Према истом извору највиши званичници Косова биће оптужени и тужилаштво је обезбедило сведоке, видео снимке и друге доказе.

"На основу онога што има тужилаштво биће подигнута оптужница за Тачија, Весељија, (посланике) Реџепа Сељимија и Даута Харадинаја, (бившег председника Србице) Самија Љуштакуа, бившег команданта ОВК Азема Суље и многих других личности из периода рата", казао је исти извор.

Према њему главне личности ОВК се плаше једни од других. Подвукао је да ће оптужнице бити подигнуте када се комплетирају докази.

Трибунал је према њему информисан и о личностима које су се залагале да спрече правду и то ће, према њему наредних недеља довести до изненађења.