Гавриловић ослобођен, Козлин осуђен за злочин у Трњу

Танјуг

уторак, 16. 04. 2019. у 16:18

Гавриловић ослобођен, Козлин осуђен за злочин у Трњу

Фото: П. Милошевић

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду ослободило је официра Војске Србије Павла Гавриловића од оптужби за ратни злочин над цивилима у косовском селу Трње, у марту 1999. године
Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду ослободило је официра Војске Србије Павла Гавриловића од оптужби за ратни злочин над цивилима у косовском селу Трње, у марту 1999. године.


Истом пресудом је, међутим, на 15 година затвора осуђен подофицир ВС Рајко Козлина.

Ово је првостпена пресуда на коју и тужилаштво и одбрана имају право да се жале.

Адвокати из канцеларије "Чепић" који заступају оба окривљена, задовољни су пресудом за Гавриловића, али сматрају да је неоснована осуђујућа пресуда Козлину и најавили су жалбу тим поводом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Оптужница због злочина у Трњу

Оптужницом Тужилаштва за ратне злочине они се терете за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва.

Тужилаштво тврди да су, као некадашњи припадници 549. моторизоване бригаде Војске Југославије, заједно са другим припадницима Позадинског батаљона, 25. марта 1999. године убили најмање 27 цивила мештана Трње код Суве Реке на Косову и Метохији, односно старије мушкарце, жене и децу, међу којима и дечака старог четири године.

Фонд за хуманитарно право је раније објавио наводе оптужнице према којој је Гавриловић издао наређење да у селу „не сме бити преживелих“, а да је Козлина једном старцу пуцао у главу како би другим војницима показао како да убијају цивиле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације