НЕМОГУЋЕ је да је истина о дешавањима у Сребреници концентрисана само на седам дана јула 1995. године, како су то креирали представници међународне заједнице. За истину је неопходно сагледати цео рат, страдања свих народа, али и историјске процесе - рекао је Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ у обраћању на Међународној научној конференцији "Сребреница, стварност и манипулације", која се одржава у Бањалуци.

На скупу који је окупио еминентне стручњаке из Русије, САД, Немачке, Израела, Италије, региона и БиХ, Додик је поручио да задатак и трајна обавеза Републике Српске мора бити утврђивање потпуне истине о догађајима у Сребреници и око ње, од 1992. до 1995. Он је истакао да је неопходно утврдити чињенице, а да се не треба бавити интерпретацијама догађаја, као што неки чине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Израел: Прави геноцид је почињен у РСК, а не у Сребреници

- За истину никада није касно и зато о њој морамо говорити, али и организовати научне скупове као што је овај. Они који су починили злочине морају одговарати, али се нико не сме бавити манипулацијама као у случају Сребренице - додао је Додик.

Он је нагласио да је Сребреница постала тема о којој се прича тек након доласка бившег високог представника Педија Ешдауна у БиХ.

МРТВИ - ЖИВИ СТАНКО Нишић, из београдског Института за геополитику, каже да је, што време одмиче, све више аргумената који оповргавају и број жртава злочина и начина на који су страдали многи муслимански борци у бици за Сребреницу. - Према подацима Сарајевског истраживачко-документационог центра, на списку страдалих сребреничких Бошњака је и 500 људи за које је утврђено да су живи - нагласио је Нишић.

- Одједном су се сетили да од тога направе мит, а Бошњаци га нису имали, па покушавају да га изграде од Сребренице. То је лажни мит, он не постоји, већ ужасно тешко страдање које показује сву голготу и окрутност рата - истакао је Додик.

Он каже да осуђује злочине и подсећа да нису одговарали они који су их починили над Србима у сребреничкој регији, Сарајеву и осталим местима.

- Злочинци попут Насера Орића и осталих нису одговарали. Зато, нажалост, не можемо причати ни о правди ни о помирењу - рекао је Додик.

Публициста и издавач из САД Џаред Израел рекао је на скупу да је значајну улогу у етикетирању Срба геноцидним одиграла Католичка црква која је активност усмерила на обрачун са православљем на Балкану.

- У непосредној оптужби након догађаја у Сребреници одлучујућу улогу у пропаганди геноцида и бомбадовања Републике Српске имао је блиски пријатељ папе Војтиле и специјални изасланик генералног секретара УН Тадеуш Мазовјецки - поручио је Израел и истакао да је Ватикан усмеравао оптужбе на Срба за геноцид над Хрватима и муслиманима, и био покровитељ неоусташке Хрватске, како би се заборавио јасеновачки геноцид над Србима у Другом светском рату, који су починиле усташе и НДХ.

Публициста из Санкт Петербурга Виктор Безрученко рекао је да су муслиманске снаге 28. дивизије такозване Армије БиХ биле бројне и легитимни објекат напада у операцији ВРС "Криваја 95". Он је истакао да је та војна формација из демилитаризоване зоне под "покровитељством" УН изводила многе нападе на ВРС и српска села.

- Да би то зауставила, ВРС је предузела операцију "Криваја" на муслиманске снаге у Сребреници - рекао је Безрученко и додао да је слом те дивизије био војно потребан.

Ханес Хофбауер, историчар и публициста из Аустрије, говорио је о правосуђу као начину ратовања, као и да Запад користи Сребреницу да уведе мисаоне злочине у законодавство. Он је рекао да постоје планови да се правно забрани негирање и порицање геноцида у Сребреници.

Председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић истакао је на скупу да је неспорно да су протекли догађаји на југословенском простору плод манипулација и пропаганде, што захтева реално научно утврђивање истине о наводном геноциду који су починили Срби у Сребреници.

- Не смеју бити прихваћена прагматична мишљења судија у Хагу за почињене злочине и одговорност Срба, јер су далеко од истине - рекао је Живановић и подсетио да је над Србима у Другом светском рату почињен геноцид на простору тадашње НДХ.


СРПСКА ВОЈСКА ЈЕ ВИТЕШКА

ПРЕДСЕДНИК Института за истраживање српских страдања у 20. веку Миливоје Иванишевић каже да је у сребреничком крају од 93 српска насеља уништено 81, а да је од 9.390 мештана, након похода муслиманских снага, остало 860.

- Муслимани су у овом крају уништили Србе, а подаци и чињенице говоре о томе. Српска је војска витешка и величанствена и никада није починила геноцид, нити се светила било коме - оценио је Иванишевић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОРТУГАЛСКИ ГЕНЕРАЛ БРАНКО ТВРДИ: У Сребреници није било геноцида; “Олуја” је била етничко чишћење