Ветеран бивше ОВК и председник Савета за одбрану бораца ОВК Џевдет Ћерићи одлучио је да напусти Косово, наводи РТС.

Ћерићи је рекао да је већ поднео захтев за визу у амбасади једне западне земље.

Џевдет Ћерићи је на свом налогу на Фејсбуку објавио да верује да ће напустити Косово следеће године. Навео је да више нема наде за бољи живот на Косову.

"Данас сам поднео захтев за визу на Запад, следеће године верујем да идем из нашег вољеног Косова. Наде за бољи живот овде су се коначно угасиле", написао је Ћерићи.

Он је један од неколико стотина Албанаца који последњих година желе визу да би пронашли бољу будућност. У пет година, од 2013. до 2017. године, Косово је годишње у просеку напуштало 35.000 људи, одлазећи углавном у земље западне Европе, наводи се у последњем извештају косовског министарства унутрашњих послова.

Ови подаци укључују редовну и нерегуларну миграцију, а велики број људи мигрирао је тражећи азил. Највећи тренд континуираног одласка забележен је до 2016. године, док је касније приметан знатан пад.

Највећи број грађана који су мигрирали са Косова током овог периода био је у 2015. години, када је отишло преко 75.000 људи. Две године касније емиграција је опала на око 12.000 грађана, преноси РТС.