Суд БиХ за данас је заказао наставак суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тзв. РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.


У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.


Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.


У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању под контролу и надзор полицијских и безбедносних структура заробљених војника ЈНА који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, где су убијени.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Делимустафић наредио убиство 42 војника ЈНА


Тела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за телима осталих још трага.


На суђењу одржаном 21. марта бивши припадник резервног састава специјалне полиције Кенан Спахић рекао је да је чуо да су у Великом парку убијени српски војници, али да не зна ко их је довео и побио.


Сведок је објаснио Суду да се у априлу 1992. године пријавио у јединицу Јуке Празине и да су у Дому полиције, у којем је била и Специјална полиција под командом Драгана Викића, били до месец дана, пренела је РТРС.


Спахић је навео да су с њим у јединици били и оптужени Нермин Узуновић, као и Сенаид Чавчић, који се раније звао Младен Човчић.


Спахић је рекао да га је Празина распоредио у насеље Добриња и да је у обданиште, где је прешао део јединице, долазио само по храну, оружје и муницију. Ту је чуо да је заробљено пар српских војника. Касније је сазнао да су побијени у Великом парку, додајући да не зна ко их је довео и побио.