Брнабић: Сарадња држава кључ за решавање питања несталих

Танјуг

07. 03. 2019. у 14:37

Брнабић: Сарадња држава кључ за решавање питања несталих

Ана Брнабић, Фото: Танјуг

Председница Владе истакла је у разговору са председницом Међународне комисије за нестала лица да је кључ решавања питања несталих на просторима бивше Југославије сарадња међу државама
БЕОГРАД - Председница Владе Ана Брнабић истакла је у разговору са председницом Међународне комисије за нестала лица Катрин Бомбергер да је кључ решавања питања несталих на просторима бивше Југославије сарадња међу државама и домаћим институцијама.

Брнабић је навела да је нерасветљена судбина више од 10.000 несталих лица у региону једна од најтежих последица сукоба на просторима бивше Југославије, и да је расветљавање убистава обавеза свих држава према жртвама и њиховим породицама без обзира на националност.

Премијерка је нагласила да је држава спремна да пружи већу подршку Комисији за нестала лица и другим институцијама, како би се повећали капацитети и побољшали услови рада, саопштила је владина Канцеларија за садању са медијима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Комисија за нестала лица: Идентификовано девет српских жртава рата у Хрватској

Истовремено, Србија ће, према њеним речима, инсистирати и на отварању својих архива, архива других страна у процесу, као и свих архива у поседу међународних организација које су биле присутне у време сукоба на простору бивше Југославије.

Председница владе је истакла да је највећи изазов у решавању проблематике несталих лица 4.000 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака у мртвачницама региону (од тога око 3.000 у Босни и Херцеговини, 930 у Хрватској и 300 у Приштини), за које и даље није завршен процес идентификације.

У том смислу, указала је да је то питање једно од најкомлекснијих отворених питања у билатералним односима са Хрватском на чијем решавању ће Србија инсистирати.

Такође је истакла, да је за проблем решавања судбине несталих лица са простора Косова и Метохије веома важно да Приштина достави информације и документацију из својих архива, посебно она која указују на постојање појединачних или масовних гробница са посмртним остацима лица српске и неалбанске националности.

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, који је присуствовао састанку, истакао је да надлежни органи Србије крајње одговорно приступају свакој информацији о могућим гробницама и да у Комисији не постоји ни један захтев других страна за који није извршена провера.

Он је навео да Комисија ради у пуној сарањи са надлежним државним органима и сарађује са свим релевантним међународним организацијама које се баве овим питањем, међу којима је и Међународна комисија за нестала лица, Међународни комитет Црвеног крста и УНДП. Закључио је да је, имајући у виду карактер сукоба, за даљи напредак у процесу од изузетног значаја регионална сарадња.

Бомбергер је оценила да постоје одређени помаци у потрази за несталима током ратова деведесетих година на простору бивше Југославије, али да је неопходна већа спремност земаља региона да се суоче са последицама сукоба и са злочинима који су почињени на њиховим територијама. Она је похвалила рад владине Комисије за нестала лица, који је окарактерисала као одговоран и транспарентан и понудила помоћ у анализи и унапређењу форензичког процеса.

Навела је да су од изузетног значаја и покренуте иницијативе за сарадњу земаља региона, као што је Берлински процес, кроз које такође треба инсистирати на решавању овог питања. Саговорници су се сагласили да је затварање тог поглавља од изузетног значаја за будућност и просперитет читавог региона, наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације