ИДЕНТИФИКОВАНИ ОСТАЦИ ШЕСТОРО УБИЈЕНИХ: Међу жртвама и душевни болесник

В. Ц. С.

среда, 06. 02. 2019. у 21:52

ИДЕНТИФИКОВАНИ ОСТАЦИ ШЕСТОРО УБИЈЕНИХ: Међу жртвама и душевни болесник
Организација "Веритас" је појаснила да је реч о остацима Срба, убијених током акције "Олуја", на подручју бивше Републике Српске Крајине

ПОСМРТНИ остаци шест особа идентификовани су у Заводу за судску медицину у Загребу, али Министарство хрватских бранитеља није саопштило ни њихова имена, ни народност. Организација "Веритас" је појаснила да је реч о остацима Срба, убијених током акције "Олуја", на подручју бивше Републике Српске Крајине. Они су ексхумирани на асанацијским гробљима на подручју Сисачко-мославачке и Задарске жупаније.

Прочитајте још - Ексхумација остатака српских жртава из "Олује"

Међу идентификованима су остаци Драгомира Чотра (45), душевног болесника, који је убијен крајем августа 1995. у селу Бјелина, општина Бенковац. Препознати су и остаци Боже Владића (25), из Словинаца, општина Сисак, који је са два саборца убијен у колима, 5. августа 1995, на подручју Црквеног Бока, док су ишли ка Републици Српској. Идентификовани су и остаци Јове Момчиловића (54) из Крша, општина Госпић, који је августа 1995. погинуо на подручју Теслинграда, као и Јована Мацута (64) из Пјешчанице код Вргинмоста, коме се изгубио траг у време "Олује". "Веритас", како наводи председник Саво Штрбац, засад не располаже именима остале двојице идентификованих.

У последњих 18 година из заједничких, масовних и појединачних гробница ексхумирано је 1.600 српских жртава из Хрватске и бивше РСК, од чега је идентификовано 1.187.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Čika Velja

07.02.2019. 10:09

Pa kako ustasa da saopsti imena onih koje je pobio? Ustasa kolje u toplom,a kad ga uhvate kaze da nije on,nije ga mama tako vaspitala?!