АТИФ Дудаковић, генерал и командант Петог корпуса тзв. Армије БиХ, и 15 припадника тог корпуса у Суду БиХ негирали су кривицу по оптужници Тужилаштва БиХ којом се терете за ратни злочин над Србима.

Сви оптужени су пред судијом за претходнo саслушање Даворином Јукићем изјавили да "нису криви" ни по једној тачки оптужнице. На рочишту се није појавио само оптужени Але Хоџић звани Пумпарица, који се налази у болници и његово изјашњавање ће бити накнадно заказано.

Осим Дудаковића кривицу су негирали Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Тужилаштво БиХ Дудаковића и остале терети за злочине против човечности у општинама Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост, и за ратни злочин против цивила у Бихаћу и Цазину.

Оптужницом су обухваћена убиства више од 300 Срба, међу којима је највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу. Тела неких жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за неким се још трага.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Суђење Дудаковићу због злочина над Србима


Поред убистава, припадници Петог корпуса терете се за прогоне и злостављања цивила и заробљеника, као и уништење 38 православних храмова и верских објеката. Део оптужнице се односи на злочине над Бошњацима, припадницима Аутономне покрајине Западна Босна Фикрета Абдића, почињене за време сукоба у Цазинској Крајини.

Припадници Петог корпуса, фото Кликс

Према ранијим најавама, Тужилаштво БиХ оптужницу ће доказивати салушањем 447 сведока, шест вештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.


ОВАЦИЈЕ ПРЕД СУДОМ

ПРЕ рочишта, пред Судом БиХ окупило се тридесетак некадашњих припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ који су дошли да оптуженима пруже подршку. Дудаковића су дочекали салутирањем и уз овације. Он им је узвратио руковањем, загрљајима и широким осмехом. Такво понашање згрозило је породице жртава, које кажу да је све изгледало као да је Дудаковић дошао на бал, а не на суђење за убиство.