ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

Хапшење двојице Срба у Вуковару и привођење још тројице изазвало је буру реакција у Хрватској, а СДСС је поручио да је акција полиције изазвала страх и сумњу грађана српске националности. Наиме, полиција је у зору покуцала на врата петорице Срба и привела их под сумњом да су починили или скривали оне који су починили ратне злочине.

Полиција није засад открила идентитете ухапшених, али се брзо прочуло да је један од ухапшених становник Борова насеља и члан Заједничког већа општина, а био је и у име СДСС члан Градског већа Вуковара. Терети се за силовање. Наводно, постоје и фотографије на којима је у униформи паравојних јединица, које је недавно показивао јавно и један члан Градског већа.

Други ухапшени запослен је у градској управи, а терети се такође за силовање. Тужбу против њега је подигла становница Вуковара, која тврди да је била вишеструко силована, као и да га је усред Вуковара недавно лупила кишобраном?! Наводно, постоји још једна тужба за силовање, а жена која ју је поднела тврди да је деведесетих претукао и њеног сина. Иако полиција није званично потврдила, наводно, су против двојице ухапшених већ пре поднете пријаве, а жене које их сумњиче за силовања детаљно су описале где се и како то догодило.

Међу приведенима је још један запослени у руководству града Вуковара, али њега не терете за злочине, већ је повезан око истрага које су се пре водиле. Познато је да је оптужио Томислава Јосића, садашњег саветника градоначелника Вуковара Ивана Пенаву, да је убио тројицу Срба. Јосић је међу најгласнијима који су тражили да се покрену нове истраге против вуковарских Срба. Посебно је Јосић био активан у припреми недавног скупа у Вуковару, на којем се тражило од полиције да убрза истраге. “Засад нећу ништа да коментаришем, али рећи ћу о свему када дође време”, поручио је Јосић, који је био и најактивнији у рушењу ћириличних табли у Вуковару.

- Не желимо да улазимо у рад полиције, а још мање да ометамо истражне радње о питањима ратних злочина, али се наша забринутост темељи на чињеници да последња поступања полиције долазе после кампање коју су поједини политичари на националном и локалном нивоу покренули у циљу извршења притиска и на полицију и на истражне органе - тврде у вуковарском СДСС.

Хрватски премијер Андреј Пленковић каже да до нових хапшења у Вуковару није дошло на притисак тамошњих становника хрватске националности: “Полиција ради свој посао, након што је посебна радна група, која је сву тематику ратних злочина и за Вуковар и за Овчару кренула радити на начин који резултира оваквим корацима. Ради се од фебруара и то нема никакве везе с политичким притисцима”, тврди Пленковић.

Андреј Пленковић Фото ЕПА

Вуковарски политичари из редова Срба, међутим, тврде да је до хапшења дошло управо због притисака који су све чешћи у Вуковару. Тврде да је реч о кампањи, а да су и сви приведени до сада били испитани, па нема говора о неким новим сазнањима која су довела до хапшења.


ПОСЛЕ 27 ГОДИНА!

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић упозорава да је веома тешко 27 година после догађаја у том граду утврдити ко је све починио ратне злочине, али да се на томе интензивно ради. “Било би много боље да се у то истраживање кренуло раније”, каже Божиновић.