Комисија: Завршена ексхумација тела 15 Срба ,жртава Олује, следи идентификација

Танјуг

уторак, 23. 10. 2018. у 13:44

Комисија: Завршена ексхумација тела 15 Срба ,жртава Олује, следи идентификација

Фото: Архива ВН

Данас је на подручју Карловачке жупаније завршена ексхумација посмтрних остатака жртава српске националности страдалих у "Олуји", саопштила је Комисија за нестала лица Владе Србије

Данас је на подручју Карловачке жупаније завршена ексхумација посмтрних остатака жртава српске националности страдалих у "Олуји", саопштила је Комисија за нестала лица Владе Србије.

Надлежни органи Хрватске завршили су процес ексхумације који је трајао шест радних дана и ексхумирани су посмртни остаци 15 лица и то на месном гробљу у Личкој Јесеници (5), гробљу Светог Петра у Дугој Реси (1), месном православном гробљу у Малом Козинцу (6), месном гробљу у Горњем Сјеничку (1), месном гробљу Божић у Подгорју Крњачком (1) и на месном гробљу у Тушиловићу (1).

Према прелиминарним подацима пет тела је женског пола, осам тела мушког пола, а за два тела није било могуће утврдити пол.

Сви ексхумирани посмртни остаци су транспортовани у Завод за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу где ће бити узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе, а потом ће бити обављена и њихова идентификација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: POČELA EKSHUMACIJA: Žrtve "Oluje" čekaju istinu

Утврђено је да су на месном гробљу у Плашки у ранијем периоду по појединачним захтевима породица ексхумирани посмртни остаци два лица, на основу прелиминарно утврђеног идентитета.

У складу са потписаним међудржавним документима са Хрватском и на основу њих постигнутих договора ексхумацијама су у својству посматрача присуствовали представници Комисије за нестала лица, наведено је у саопштењу Комисије, уз констатацију да је наставак ексхумација од посебног значаја за убрзање решавања случајева лица која се воде као нестала у вези са сукобима.

Коментари (1)