И Караџић тражи изузеће Мерона из свог жалбеног већа

Танјуг

26. 09. 2018. у 15:51

И Караџић тражи изузеће Мерона из свог жалбеног већа

Фото: Танјуг/АП

У Караџићевом захтеву, који је објавио Механизам у Хагу, наводи се да сумња у пристрасност Мерона произлази из његовог учешћа у доношењу ранијих осуђујућих пресуда према подређенима Караџићу
Следећи одлуку о изузећу тројице судија због пристрасности у случају генерала Ратка Младића и први председник Републике Српске Радован Караџић затражио је изузеће судије Теодора Мерона из жалбеног већа - које треба да одлучи о жалбама на пресуду којом је Караџић осуђен на 40 година затвора.


У Караџићевом захтеву, који је објавио Механизам у Хагу, наводи се да сумња у пристрасност Мерона произлази из његовог учешћа у доношењу ранијих осуђујућих пресуда према подређенима Караџићу.


"Мерон се у великој мери суочавао са доказима и налазима у вези са спорним чињеницама и питањима која су предмет жалбе и извукао је закључке у којима је потврдио осудујуће пресуде против подређених Караџићу", прецизира се у захтеву.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Одбрана Радована Караџића тражи ново суђење


Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.


Жалбени поступак у њеогвом случају ушао је у поодмаклу фазу, па Караддзицвхева одбрана жали што га и сама није раније поднела, указујући да су се правни основи за то стекли након одлуке судије Жан Клод Антоанетија о изузећу тројице судија из Младићевог жалбеног већа, такође због пристрасности.


"Имајући у виду одлуку у случају Младић, судија Мерон треба да буде изузет из жалбеног већа у Караџићевом случају", наводи се у захтеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације