Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас поводом Међународног дана несталих да нестали и њихове породице не смеју бити таоци неуређених политичких односа међу државама региона и да је заједничка обавеза да се то питање реши удруженим снагама.

Брнабић је у Скупштини града Београда, где је одржан комеморативна седница, казала да је време да стасају нове генерације неоптерћене мржњом и које неће носити кривицу за ствари које су се догодиле пре њховог рођења.

“Не смемо дозволити да се историја понавља, морамо да учинимо све да решимо то питање, да имамо заједничку будућност, а не понављање прошлости”, рекла је премијерка.

Она је истакла да решавање питања несталих није само обавеза према жртвама и породицама, већ је то, како каже, обавеза од прворазредног значаја како би остварили морално право у будућности да пребројавамо успехе, а не жртве и зла.

Како је рекла, за наше друштво, независно да ли у Србији, БиХ, Хрватској, КиМ или било где другде у свету, важно је да све приче и судбине буду изречене, да остану забележене као део колетивног памћења и као подсетник да се не сме престати са тражењем несталих и да се злочини не смеју поновити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђурић: Однос према несталима да буде одраз искрености

“Тужно је да после толико деценија од сукоба на простору бивше СФРЈ, не само да нису истражене судбине, већ се о тим субинама некада не сме слободно ни говорити и због тога је вазно да обележавамо овакве дане”, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, држава мора да омогући подршку и помоћ Комисији за нестала лица и другим институцијама, повећава каапцитете и побољша услове рада, те да омогући сарадњу са другим државама колико је то у њеној моћи.

“Учинићемо све да се сарадња са другим странама побољша и да потрага за несталима буде растерећна политизације. То се мора третирати као црвена цивилизацијска линија која се не сме злоупотребваљавти у дневно политичкој комуникацији”, рекла је она.

Брнабић је закључила да је то питање достојанства једног друства и начина на који ће градити будућност, наводећи да без затварања овог поглавља и наше друство које је много уцинило и сва друштва у окружењ неће бити у стању да превазиђу прошлост и да се окрену будућности уколико имају те ране.


ОДАЛОВИЋ: ИМА ПОМАКА У ИДЕНТИФИКОВАЊУ НЕСТАЛИХ, АЛИ НИСУ ЗАДОВОЉАВАЈУЋИ


Председник комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да одређених помака у потрази за несталима током ратова 1990-их на простору Југославије има, али да ти помаци нису задовољавајући. "Сама бројка од око 10.250 несталих лица говори о томе колико је то озбиљан проблем", рекао је Одаловић.

Он је рекао да према подацима комисије, на централном делу Србије нема ниједне гробнице са телима несталих током ратова и да су тела у Хрватској, Босни и Херцеговини и на простору Косова и Метохије.

Одаловић је као проблем навео неспремност неких земаља региона да се суоче са последицама сукоба и са злочинима који су почињени на њиховим територијама.

Прочитајте још - Нико више не тражи нестале Србе

Он је рекао да се залаже за то да се отворе све архиве у поседу државних органа у земљама у региону.

"Када затворимо ту тему, онда остаје још један сегмент, да судство и тужилаштво покрене истрагу о злочинима и да приведу и процесуирају починиоце", рекао је Одаловић.