У ЧЕМЕРНУ, ЧЕМЕРНА НЕДЕЛА: Подигнута оптужница против 11 Бошњака за злочине над Србима

В. Митрић

29. 12. 2017. у 09:55

У ЧЕМЕРНУ, ЧЕМЕРНА НЕДЕЛА: Подигнута оптужница против 11 Бошњака за злочине над Србима

Фото: Shutterstock

У оптужници се наводи, да је у синхронизираном нападу на село Чемерно, у априлу 1992. године, почињено убиство најмање 30 жртава српске националности, оба пола и различите животне доби

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 11 Бошњака, због ратног злочина над жртвама српске националности у Чемерном, код Илијаша, 1992. године, потврдио нам је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Како „Новости“ сазнају, оптужени су Џемал ХаџиЋ(63) из Какња, Теуфик Турудић(57) из тог града, као и њихови суграђани Џемал Смоло(54), Сенад Сикира(64), Бењамин Сикира(48), Харис Сикира(46), коао и Енес Дурак(53) из Вареша, Мирсад Бешлија(53) и Нусрет Бешлија (55) из Ваређа, Сарајлија Мирзер Бешлија(49) и Хамндија Спахић(57) из Илијаша.

Прочитајте још: Правда сустиже убице из Коњица


- Оптужени се терете да су, за време рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству команадната и припадника структура Армије РБиХ, Територијалне одбране (ТО) и активног и резервног састава МУП-а, поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних особа за време рата - каже Борис Грубешић.

- У оптужници се наводи, да су оптужени, учествовали у планирању, договарању, припреми, организирању и извршењу удруженог злочиначког подухвата у циљу да се сво становништво српске националности у селу Чемерно у општини Илијаш, у потпуности уклони чињењем намерних убистава свих особа српске националности у селу Чемерно, без разликовања цивила и војника ВРС, укључујући и заробљене цивиле и припаднике ВРС који су положили оружје, као и прекомерним и војно неоправданим уништавањем и њихове непокретне и покретне имовине.


Прочитајте још: Четири бивша припадника Војске РС оптужена за помагање у "геноциду"

У оптужници се наводи, да је у синхронизираном нападу на село, у априлу 1992. године, почињено убиство најмање 30 жртава српске националности, оба пола и различите животне доби, међу којима је било жена и малолетних особа, а неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин, а њихова тела масакрирана.

Након напада, село је у потпуности уништено, а целокупно становништво српске националности протерано са наведеног подручја, у које се нико од повратника није вратио ни после завршетка рата.

- Тужитељство БиХ је у овом предмету спровело опсежну и дуготрајну истрагу и прикупљање доказа, а наводе оптужнице доказиваће ће позивањем око 120 сведока, међу којима су малобројне преживеле жртве, као и неколико заштићених сведока, а уз оптужницу је приложено око 400 доказних материјала. Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ - истиче Грубешић.

Генерал Милорад Савчић каже за „Новости“ да и само Тужилаштво наводи „каквих је страховитих размера био злочин на Србима у том делу Сарајева“, сматрајући да су актери зла „превише дуго времена били ван домашаја руке правде, што није добро ни за правду, ни за право, ни за помирење“.

-Добро је што су, коначно, неки од актера за злочине над Србима оптужени, али мислим да је све то морало да се раније догоди, јер онако какво је оптуживање било годинама, у Суду БиХ, по оптужницама Тужилаштва БиХ, била је неверна слика онога што се стварно догађало у минулом рату у БиХ- каже Савчић, истићући да се стварао вештачки утисак да је највеће кривица Срба, „што нема везе са истином, правом и правдом“.

-Очекујемо да се у свим деловима процесуирају злочини над Србима, јер, и по овоземљским и по небеским аршинима, непоштен је досадашњи однос према недужним српским жртвама.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације