ПРИПАДНИЦИ Агенције за истраге и заштиту (СИПА) по захтеву Тужилаштва БиХ, јутрос су на подручју Коњица и Сарајева ухапсили 13 особа осумњичених за ратни злочин почињен над српским цивилима током 1992. године на подручју општине Коњиц, саопштено је из СИПА.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је да су ухапшени Шефик Никшић (72), Аднан Аликадић (55), Митко Пиркић (55), Сафаудин Ћосић (43), Мухамед Цакић (49), Исмет Хебибовић звани "Броћета" (61), Реџо Балић (65), Хамед Лукомирак (46), Алмир Падаловић (49), Сеад Јусуфбеговић (76), Сенаид Ћибо (50), Аган Рамић (55) и Есад Рамић (51).

- Ради се о некадашњим функционерима структура Армије БиХ, Територијалне одбране и МУП-а у Коњицу, осумњиченим за злочине над више десетина жртава српске националности у Брадини, Коњицу и другим местима - рекао је Грубешић.

Он појашњава да су сви под истрагом због кривичног дела злочин против човечности.

- Осумњичени су за злочине почињене у пролеће и лето 1992. у Коњицу и околини који су резултирали уклањањем и присилним пресељењем готово целокупне популације становништва српске националности са тог подручја. Међу злочинима је већи број убистава, мучења, силовања, злостављања и прогони жртава - истакао је Грубешић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: BiH: Decenija zatvora zbog ratnog zločina u Konjicu

Шефик Никшић, ратни заменик командира полицијске станице Коњиц, ухапшен је због довођења у везу са убиством рањеног Срђана Копривице 27. маја 1992. у Брадини. Алмир Падаловић, стражар у логору Челебићи је 27. јула 1992. у том логору пуцњем из полуаутоматске пушке убио Жељка Клименту, званог Кељо.

ОПТУЖНИЦА ДИРЕКТОР Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић очекује да ће Суд БиХ потврдити оптужницу Тужилаштва БиХ у предмету ратних злочина почињених над Србима у Брадини и Коњицу 1992. године. - Овај предмет обухвата више од 100 убистава, односно страдалих лица српске националности, четири силовања, мучења и тортуре у основној школи преко 50 логораша - рекао је Којић.

Међу ухапшеним је и Митко Пиркић, звани Митке, некадашњи командант диверзантско-извиђачке јединице "Акрепи" због основане сумње да је 27. маја 1992. на локалитету Братосово убио Ратомира Драганића. Ратомир је пошао у своје село заједно са кћерком Жељком и носио унуку Милицу која је имала две године и осам месеци. На путу су их сачекали "акрепи" предвођени Миткетом Пиркићем. Ратомира су одмах убили, пред кћерком и унуком.

Ухапшени Реџо Балић је већ био осуђен због ликвидације брачног пара Јеленка и Анђе Ђорђић, те Софије и Маре Ђорђић из Зукића које је убио 13. јула 1992.

Алмир Аликадић, бивши инспектор криминалистичке полиције је по сведочењу Жељка Клименте, а које су чули логораши у Челебићима, лично учествовао у његовом премлаћивању 31. маја 1992. када су му скоро сва ребра била поломљена.

У акцији СИПА ухапшен је и Аган Рамић, бивши командир локалне јединице ТО у селу Брђани, у време када су у својој кући у том селу 26. и 27. јануара 1993. године убијени Бошко Драганић (72) и његове две снахе Биљана (37) и Милица Драганић (38). Верује се да су имена убица ово троје Драганића њему позната.

Јуче је ухапшен и др Сеад Јусуфбеговић, гинеколог у коњичкој болници, осумњичен за злостављање Српкиња у тој медицинској установи. Сафудин Ћосић и Мустафа Цакић Цар сумњиче се за убиство једног српског цивила...

Локација у Брадини

КРОЗ ЛОГОРЕ ПРОШЛО 900 СРБА

САВЕЗ логораша Републике Српске поздравио је хапшење одговорних за злочине над Србима из Коњица почињених током ратних дешавања, захтевајући њихово кажњавање, чиме би правда бар делимично била задовољена.

У Коњицу је до 1992. живело око 6.700 Срба. Кроз логоре у Челебићима и спортској сали Мусала прошло је близу 900 Срба. У њима је убијен 21 логораш. На подручју општине Коњиц страдало је нешто више од 170 цивила. Данас у том граду на северу Херцеговине живи тек неких 200 припадника српске националности.